UMiD Kids: Mališani kroz igru uloga učili o izborima i posljedicama

Više od 20 djevojčica i dječaka proveli su još jedan sjajan vikend učeći, družeći i zabavljajući se na obuci za najmlađe, UMiD Kids! Tokom vikenda mališani su kroz igru uloga obrađivali teme izbora i posljedica, kako bi bolje shvatili važnost preuzimanja odgovornosti za vlastite postupke.


Djeca su uživala u igri uloga jer su na praktičan i jednostavan način kako svaka odluka koju donesemo ostavlja trag i određene posljedice koje mogu biti dobre ili loše zavisno od našeg rasuđivanja i donošenja odluke. Ukoliko posljedice izazovu negativne efekte, razgovarali smo kako rješavati nastale probleme. Rješavanje problema je veoma bitna tema kojoj smo posvetili dosta pažnje, ali smo i praktično naučili da svaki problem ima rješenje. Razgovorom o problemima sa kojima se susrećemo, način na koji na njih reagiramo i  kako da ih što lakše riješimo, djeca su naučila mnogo o samima sebi ali i o drugima.

Tokom pretposljednjeg modula obuke, djeca su imala priliku posjetiti Vijećnicu i Inat kuću u Sarajevu, a posebno oduševljenje je bilo jer su na jedan dan mogli biti u ulozi vijećnika i donositi značajne odluke za djecu, ali i našu zajednicu.

Naredni modul, ujedno i posljednji, održat će se 25. i 26. jula, kada ćemo obrađivati teme timskog rada i kontrole ljutnje. Osmogodišnja polaznica, Nika, kaže da je UMiD Kids sjajna zabava preko ljeta i da joj je žao što se obuka bliži kraju, ali da je presretna jer je mogla biti dio prve ovakve obuke. Maša Hodžić, majka polaznice Eme, izrazila je zahvalnost za trud koji tim UMiD Kids obuke ulaže iz mjeseca u mjesec kako bi organizacija obuke bila besprijekorna.

UMiD Kids je edukativno-interaktivni program za djecu koji se sastoji od 12 modula koji obrađuju teme važne za intelektualni, emocionalni i sociološki razvoj djeteta. Cilj ovog programa jeste da djeca postanu sigurnija, imaju veće samopouzdanje, bolju povezanost s roditeljima, školom, prijateljima i prijateljicama, te da postignu širu i jasniju sliku o sebi, drugima i svijetu u kojem žive, da razviju osjećaj za sebe i druge.

UMiD Kids provodi Institut za razvoj mladih KULT uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemkse u BiH.