KS: I ove godine subvencija za troškove boravka djece u vrtićima

I ove godine ministarstvo će subvencionirati troškove boravka djece u vrtićima.


Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo prošlog mjeseca objavilo je Javni poziv roditeljima/starateljima djece obveznika predškolskog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo za prijavu i upis djece u vrtiće JU “Djeca Sarajeva”.

Vrtići u Kantonu Sarajevo pri javnoj ustanovi Djeca Sarajeva, ali i privatni dostižu kapacitet više od devet hiljada mjesta što je veoma dobar standard, navela je Naida Hota – Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje KS.

Nakon registracije na drugom upisnom roku roditelji će moći birati samo ona mjesta koja su slobodna. Kroz sistem će biti vidljiva samo ona mjesta koja su ostala upražnjena.

I ove godine ministarstvo će subvencionirati troškove boravka djece u vrtićima.

Proširenje kapaciteta vrtića u KS biće nastavljen i u narednoj godini-navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje koje je otvorilo novu liniju poticaja novim biznisima. U resornom ministarstvu je u toku i akreditacija studijskog programa dokvalifikacije na Univerzitetu u Sarajevu na način da se srodna zanimanja poput školskih pedagoga ili profesora razredne nastave mogu steći uslovi i biti konkurentni na tržištu rada.