Zanimljivosti

Pravila u japanskom obrazovanju

Japanci su poznati u svijetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovječnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka svijeta?

PROČITAJ VIŠE

Otkrivena bakterija koja se prilagodila jesti plastiku

U svijetu se svake godine proizvede 343 miliona tona plastičnog otpada, a ako nastavimo tim tempom, predviđa se kako će do 2050. godine težina navedenog otpada u okeanima premašiti ukupnu težinu ribe u istima. Pritom šestinu odbačene plastike čini tzv. PET plastika, iznimno tvrdokoran oblik sintetičkog proizvoda, punog imena polietilentereftalat.

PROČITAJ VIŠE

ZAŠTO se kaže: Medvjeđa usluga

Kad neko u najboljoj namjeri, svojom uslugom nanese nekome štetu, a ponekad i veliko zlo, kaže se obično da mu je učinio – medvjeđu uslugu. Medvjeđa usluga je, dakle, nevješta, nespretna, trapava usluga; ona, usprkos dobrim namjerama, ne donosi ništa dobro. Zašto se takva usluga vezuje baš za medvjeda, a ne za neku drugu zvijer?

PROČITAJ VIŠE

20 najmudrijih citata Duška Radovića o školi

Veliki srpski pjesnik za djecu, pisac i satiričar Duško Radović, uvijek je više cijenio nezavistan, buntovan i razigran duh od onog akademskog, a školu je često vidio kao krivca za to što se iskrenost, maštovitost i radost djetinjstva pretvaraju u učmalost, izvještačenost i smrtno dosadnu ozbiljnost prazne “učenosti” odraslih.

PROČITAJ VIŠE

ŠTA je ljubav?

Ljubav je složena emocija koju čine radost, oduševljenje, uzbuđenje, polet, sreća, optimizam, psihička i fizička snaga i samopouzdanje.

PROČITAJ VIŠE