Zanimljivosti: Zašto je kartonska kutija djeci zanimljivija igračka od onih što svijetle i sviraju?

Sigurno niste pomislili kako i kartonska kutija može biti vrijedna igračka, ali stručnjaci tvrde da je tako.


Igračke koje ispuštaju zvukove, svijetle, pjevaju i plešu lahko nas mogu zanijeti da pomislimo kako su savršene i kako će se dijete s njima zaigrati satima.

Kartonska kutija može se koristiti za crtanje, a može se pretvoriti i u kuću

Stručnjaci naglašavaju kako su najbolje igračke za dječji razvoj u stvari one najjednostavnije, u kojima podjednako mogu uživati i roditelj i djeca. Kocke, puzzle, zagonetke, sve su to igre koje pomažu u oblikovanju i izgradnji kreativnosti i mašte.

Sigurno niste pomislili kako i kartonska kutija može biti vrijedna igračka, ali stručnjaci tvrde da je tako.

Kartonska kutija može se koristiti za crtanje, a može se pretvoriti i u kuću. A upravo su najbolje igračke one koje potiču stvaranje, pretvaranje te međusobnu komunikaciju djece i roditelja, istaknuli su, dodajući kako djeca od igrica, tableta i TV ekrana jednostavno ne mogu dobiti to isto, piše Djecjaposla.com.

A kad se djeca igraju s roditeljima – dogodi se prava čarolija. Bilo da se pretvaraju u likove iz bajki ili zajedno grade blokove ili zagonetke.

Provedena istraživanja sugerišu kako se velika upotreba elektronike ometa razvoj dječijeg govora, a zamjenjuje i važno vrijeme igranja s roditeljima te dovodi do pretilosti.

Ne postoji ekran, video igra ili aplikacija koja bi mogla zamijeniti odnose izgrađene igračkama, naveli su stručnjaci.