Roditeljstvo: Kako da djeca redovno rade domaću zadaću?

Uključite dijete u proces planiranja vremena za domaću zadaću kako bi se osjećalo odgovorno i angažirano u svom učenju.


Redovno obavljanje domaće zadaće može biti izazovno i za djecu, ali i za roditelje. Ne biste željeli da vršite pritisak, ali istovremeno želite da vaše dijete ispuni svoje obaveze na vrijeme.

Postoje neki koraci koje možete preduzeti kako biste pomogli djeci da usvoje naviku redovnog obavljanja zadatka.

Rutina je važna

Postavite djetetu rutinu, utvrdite redovno vrijeme za domaću zadaću svakog dana. To može biti odmah nakon škole ili neko drugo vrijeme koje odgovara rasporedu djeteta. Stvorite mu prikladan radni prostor. To može biti sto u njihovoj sobi ili neko drugo mjesto bez ometanja.

Samostalnost je ključ priče

Pustite dijete da samo obavlja domaću zadaću koliko je to moguće. Pružite im podršku i pomoć kad je potrebno, ali ih potaknite da rade samostalno. Postavite male ciljeve za obavljanje zadaće i nagradite dijete kada ih ostvari. To može biti nešto jednostavno poput dodatnog slobodnog vremena ili omiljene poslastice.

Realna očekivanja

Držite se rutine i očekivanja kako biste djeci dali jasnu strukturu. Kad djeca znaju što se od njih očekuje, lakše im je da se prilagode. Ako primijetite da dijete ima problema s određenim zadatkom ili predmetom, komunicirajte s učiteljem kako biste pronašli načine za podršku.

Pružanje podrške

Budite podrška, ali nemojte obavljati zadatke umjesto djece. Važno je da sami nauče kako se nositi s obavezama. Pazite da djeca ne budu preopterećena domaćim zadacima. Ako primijetite da imaju previše obaveza, razgovarajte s učiteljima ili prilagodite raspored.

Navika redovnog obavljanja domaće zadaće može potrajati, pa budite strpljivi i podržavajte dijete dok uči kako se organizirati i upravljati svojim vremenom.