Zabrinjavajući podaci: Svaki četvrti učenik u BiH puši

Bosna i Hercegovina ima znatno višu stopu konzumiranja duhanskih proizvoda od europskog prosjeka.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Ovogodišnji Svjetski dan bez duhanskog dima, koji se širom svijeta obilježava na dan 31. maja , odvio se pod sloganom „Zaštitimo djecu od utjecaja duhanske industrije“, a taj slogan posebno je primjenjiv na Bosnu i Hercegovinu s obzirom na ankete koje pokazuju da u našoj zemlji svaki četvrti učenik koristi neki duhanski proizvod.

Javne ustanove i nevladine organizacije koje se bave ovom temom napominju kako su službeni podaci koji govore o broju pušača poprilično zastarjeli, ali isto tako ističu kako se sa sigurnošću može reći da Bosna i Hercegovina ima znatno višu stopu konzumiranja duhanskih proizvoda od europskog prosjeka.

Prof. dr. sc. Aida Ramić Čatak, dr. med., pomoćnica direktora za medicinske poslove i voditeljica Sektora javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u razgovoru za Fenu podsjetila je kako je posljednja studija o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u Federaciji BiH iz 2012. godine pokazala da 44,1 posto odraslog stanovništva u FBiH puši.

U analizi pušačkih navika školske djece koriste se, pak, rezultati Globalnog istraživanja pušenja među školskom djecom i mladima (GYTS) koje se u Federaciji BiH radi periodično svakih pet godina.

Uz podršku Federalnog ministarstva zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH ovo istraživanje je proveo 2019. godine, a rezultati su pokazali da čak 24,4 posto školske djece konzumira duhanske proizvode.

Zabrinjava i podatak da 81,4 posto ispitanih konzumenata duhanskih proizvoda među školskom djecom nije spriječeno u kupovini tih proizvoda unatoč svojim godinama, upozorila je Ramić Čatak.