Roditeljstvo: Pet znakova koji otkrivaju da bi dijete moglo biti vrlo osjetljivo

Pristup osjetljivoj djeci može biti poseban i zahtjevan, a naročito odgoj.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Razumijevanje njihovih potreba ključno je za poticanje emocionalnog razvoja. Ovih nekoliko karakteristika mogu ukazivati na to da su djeca visoko osjetljiva, prenosi Klix.ba.

Preferiranje tihih okruženja

Vrlo osjetljiva djeca često preferiraju mirna, tiha okruženja gdje se mogu osjećati sigurno. Mogu postati uznemirena ili anksiozna u bučnim ili kaotičnim okruženjima te tražiti mirne prostore za povlačenje.

Snažna reakcija na promjene

Poteškoće s prijelazima i promjenama u rutini mogu predstavljati problem visoko osjetljivoj djeci. Mogu postati uzrujana ili anksiozna kad se suoče s novim ili nepoznatim situacijama te im može trebati dodatna podrška i ohrabrenje tokom vremena promjena.

Fizički simptomi stresa

Neka vrlo osjetljiva djeca mogu doživjeti fizičke simptome stresa, kao što su bolovi u trbuhu, glavobolje ili umor. Ovi simptomi mogu se pojaviti kao odgovor na preplavljujuće emocije ili stresne situacije.

Intenzivne emocionalne reakcije

Vrlo osjetljiva djeca često doživljavaju emocije duboko i intenzivno. Mogu imati snažne reakcije na pozitivne i negativne događaje; mogu se osjećati preplavljeno osjećajima.

Osjetljivost na senzorne podražaje

Vrlo osjetljiva djeca mogu biti osjetljivija na senzorne podražaje poput glasnih zvukova, jakih svjetala, snažnih mirisa ili grubih tekstura. Mogu se lako osjećati preplavljeno ili uznemireno u okruženjima s previše senzorne stimulacije.