EU ozbiljno analizira uticaj Facebooka, Instagrama i TikToka na zdravlje djece

Ovo stanje može imati ozbiljne posljedice, uključujući socijalnu izolaciju, promjene u ponašanju, pa čak i nasilje.


Foto: Envato
Foto: Envato

Regulatori Evropske unije otvorili su službenu istragu o Facebooku i Instagramu zbog zabrinutosti za zaštitu djece, javila je u četvrtak Europska komisija.

Komisija je u saopštenju navela da Facebook i Instagram, uključujući algoritme, mogu “iskoristiti slabosti i neiskustvo maloljetnika i uzrokovati ovisničko ponašanje i/ili ojačati takozvani učinak “zečje rupe”, piše Bljesak.

Efekti zečje rupe “privlače vas na sve uznemirujući sadržaj”, stoji u saopštenju. Evropski povjerenik za unutrašnje tržište Thierry Breton izjavio je kako Unija nije uvjerena da je Meta učinila dovoljno na poštivanju Zakona o digitalnim uslugama (DSA) Unije.

Evropska komisija pokrenula je istragu o tome je li aplikacija društvenih mreža TikTok prekršila zakone koji se tiču zaštite maloljetnika i dizajna koji izaziva ovisnost. TikTok je klasificiran kao “vrlo velika online platforma” (VLOP) u okviru evropskog Zakona o digitalnim uslugama (DSA) radi bolje zaštite korisnika interneta, koji podliježe najstrožim pravilima.

Međutim, EU sumnja da platforma ne poštuje pravila koja se, među ostalim, tiču zaštite maloljetnika. Sumnja se kako i TikTok koristi iste sisteme koji mogu stimulisati ovisnosti o ponašanju i/ili stvoriti takozvani “efekt zečje rupe” što znači da bi zbog specifičnih algoritama koji stvaraju ovisnost koje koristi tvrtka, korisnici mogli biti usmjereni prema videozapisima koji postaju ekstremniji.

Zaštita maloljetnika glavni je prioritet provedbe za DSA. Kao platforma koja dopire do miliona djece i tinejdžera, TikTok se mora u potpunosti pridržavati pravila i ima posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu. Mjere za sprječavanje da ovo postane štetno – posebno alati za provjeru dobi koje koristi TikTok za sprječavanje pristupa maloljetnika neprikladnom sadržaju – možda neće biti razumne, proporcionalne i učinkovite. Njihov neuspjeh mogao bi imati ozbiljne posljedice na psihičku i fizičku dobrobit (maloljetnih) korisnika, kao i na rizik od radikalizacije. Osim toga, postoje potencijalni problemi s transparentnošću aplikacije u smislu oglašavanja i zadanih postavki privatnosti, pristupa istraživača podacima firme i upravljanja rizikom u smislu zaraznog dizajna i štetnog sadržaja. Komisija navodi kako žele zaštititi fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. Ne smijemo štedjeti napore kako bismo zaštitili našu djecu“, dodao je Breton.

Što je Sindrom Zečje Rupe?

Sindrom Zečje Rupe je pojam koji se koristi za opisivanje fenomena u kojem se pojedinci postepeno uvlače u svijet teorija zavjere. Proces započinje nenamjerno, ali ubrzo postaje sve dublji i brži, te ga je na kraju vrlo teško prekinuti. Ovo stanje može imati ozbiljne posljedice, uključujući socijalnu izolaciju, promjene u ponašanju, pa čak i nasilje.

Pojedinci pogođeni Sindromom Zečje Rupe često započinju s nevinim interesom za alternativne teorije ili skeptičkim pogledom na službene verzije događaja. Međutim, kako istražuju dalje, budu izloženi sve ekstremnijim i radikalnijim idejama. Internet i društvene mreže često djeluju kao katalizatori ovog procesa, nudeći beskonačan izvor informacija koje potvrđuju njihove sumnje i potiču daljnje istraživanje.

S vremenom, osobe obuhvaćene ovim sindromom mogu početi odbacivati mainstream medije i izvore informacija, vjerujući da su svi dio velike zavjere. To može dovesti do gubitka povjerenja u institucije, prijatelje i obitelj, što dodatno pogoršava socijalnu izolaciju.

Sindrom Zečje Rupe je važan za proučavanje jer pomaže razumjeti kako i zašto ljudi postaju duboko uvjereni u teorije zavjere. Razumijevanje ovog sindroma može pomoći stručnjacima u razvoju strategija za prevenciju i intervenciju, te pružiti podršku onima koji su pogođeni ovim fenomenom.