Savjeti za đake prvake: Kako da učenje bude uspješno i zabavno

Da li ste se ikada zapitali kako bi bilo da je učenje zabavno i uzbudljivo, a da pri tome dobijete najbolje ocjene u školi?


Kako bismo proces učenja učinili lakšim, zabavnijim, ali i ukusnijim, bombone donose vam nekoliko savjeta za uspješno učenje.

Napravite raspored učenja

Nije tajna da se uspjeh u školi najčešće veže za dobru organizaciju. Planiranje vremena za učenje, ali i za odmor je važno kako bi se postigla ravnoteža. Uzmite svoj školski raspored i označite vrijeme za učenje. Nakon toga, nagradite se bombonima. Ovaj slatkiš će vam pružiti trenutak opuštanja, ali i dodatnu motivaciju za nastavak učenja.

Pronađite svoj način učenja

Nekima odgovara vizualni tip učenja, nekima auditivni, a nekima kinestetički. Pronađite način koji vama najviše odgovara. Kada su u pitanju bombone – koje god da odaberete,  bombone će biti vaša mala slatka pomoć na putu učenja.

Napravite pauze

Naš mozak treba pauze kako bi obradio sve informacije. Napravite kratke pauze i tada se počastite  bombonima. Ova ukusna poslastica će vam pomoći da se opustite i odmorite, pripremajući se za sljedeće stranice iz vaših udžbenika koje trebate naučiti.

Održavajte pozitivnu atmosferu

Pozitivna atmosfera je ključ za dobro učenje, a šta više donosi veću radost i smijeh od bombona? Svojim različitim okusima,  bombone će vam donijeti trenutak veselja i sreće koji će vaše učenje učiniti zabavnijim.

Svaki đak ima moć da pretvori učenje u zabavnu i uzbudljivu aktivnost.

Ponekad, sve što vam treba za pravi osjećaj postignuća je mala nagrada koja vas čeka na kraju. Baš kao što jedan  bombon može donijeti osmijeh na vaše lice, tako i svaki uspješno savladan zadatak donosi osjećaj zadovoljstva. Učenje je putovanje, a svako putovanje je lakše s malo slatkoće na putu. 😊