KS sa 12 miliona KM sufinansira boravak djece u privatnim vrtićima

Prema ovim ugovorima, svaka porodica čija djeca pohađaju privatne vrtiće moći će računati na mjesečni iznos određen po programu Vlade KS.


Foto: Vlada KS

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminovića potpisala je ugovore o sufinansiranju boravka djece u privatnim predškolskim ustanovama u školskoj 2023/2024. godini. Potpisivanju ugovora s predstavnicima privatnih predškolskih ustanova prisustvovao je premijer KS Nihad Uk.

U cilju povećanja obuhvata djece predškolskog obrazovanja i odgoja, Ministarstvo je izdvojilo sredstva u iznosu od 12 miliona KM za ovu školsku godinu, za boravak djece u privatnim vrtićima. Prema ovim ugovorima, svaka porodica čija djeca pohađaju privatne vrtiće moći će računati na mjesečni iznos od 200 KM za cjelodnevni boravak, te 100 KM za poludnevni boravak, što će dodatno rasteretiti porodični budžet.

Ovo finansiranje realizira se po programu Vlade Kantona Sarajevo.

 – Naša nastojanja su usmjerena ka povećanju uključenosti djece u predškolsko obrazovanje, unapređenju kvaliteta života porodica, te stvaranju boljih prilika za profesionalni razvoj žena i njihovu integraciju na tržište rada. Dugogodišnja istraživanja jasno ukazuju da djeca koja su uključena u predškolske programe ostvaruju značajno bolje akademske rezultate tokom svog školovanja. Želimo osigurati da pozitivni uticaji predškolskog obrazovanja prate svako dijete u njegovom putovanju kroz različite životne faze. Također, ovim putem želimo stvoriti povoljnije uslove života za mlade roditelje kako bismo spriječili njihovo napuštanje Bosne i Hercegovine, naglasila je ministrica Hota-Muminović.

Premijer Nihad Uk je ovom prilikom naglasio kako se planiraju mnoge aktivnosti usmjerene ka unapređenju standarda života za porodice i djecu, te istakao potrebu za zajedničkim naporima u postizanju budućih ciljeva.

 – Iskoristite sve resurse koje Kanton Sarajevo nudi svima koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti poboljšanju usluga koje isporučujemo građanima, dajte nam povratne informacije i ukažite nam mogućnosti za poboljšanja, istakao je premijer Uk u razgovoru sa potpisnicima današnjih ugovora.