Tuzlanski kanton: Svaka škola imat će fizičku i tehničku zaštitu

Sve škole u TK imat će zaštitara i detektore metala.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

S velikim oprezom u Tuzlanskom kantonu se ulazi u novu školsku godinu, nakon što je u jednoj školi na području ovog kantona učenik pucnjem iz pištolja teško ranio nastavnika.

Vlada TK je donijela Odluku o odobravanju 800 000 KM da se u ovoj godini riješi fizička i tehnička zaštita u školama što garantira određenu sigurnost. No, ključno je pitanje, je li to adekvatna mjera za djecu koja su sklona nasilju?

Svi s velikom brigom i strepnjom dočekuju novu školsku godinu u TK, jer se ovdje još uvijek dosta govori o posljednjem slučaju kada je dječak s nepunih 14 godina naoružan ušao u školu, pucao i teško povrijedio nastavnika engleskog jezika. U Pedagoškom zavodu TK za BHRT kažu kako je ovaj nemili događaj promijenio određene prioritete u cijelom obrazovnom sistemu.

Nikola Čiča, direktor pedagoškog zavoda TK kaže kako su pokušali kroz određene konkretne korake intenzivirati suradnju između roditelja i škole.

– Jednostavno, svi se moramo zapitati i malo više posvetiti svojoj djeci. Mislim da su djeca dosta prepuštena sebi, utjecaj je društvenih medija koji danas itekako oblikuje nas i našu djecu. Svi to moramo staviti pod nadzor, naglašava Čiča.

U Tuzlanskom kantonu sada će svaka osnovna i srednja škola imati fizičku i tehničku zaštitu, odnosno čovjeka zaštitara i alarmne sisteme za metale. Međutim, jačanja ljudskih resursa u školama za sada nema. Neće biti zaposleni socijalni pedagozi koji su najpozvaniji i najstručniji da prepoznaju poremećaje ponašanja kod djece.

Ahmed Omerović, ministar obrazovanja TK, kaže kako od početka školske godine neće biti osoba u sistemu obrazovanja u vezi s tim, ali kako rade i s drugim razinama vlasti kako bi osigurali da službe u školama budu jače.

– Mi smo i do sada imali neku vrstu zaštite, ali financirane od strane roditelja, ta fizička zaštita. Sada će to biti financirano od strane Kantona, rekao je Omerović.

Ovakve sigurnosne mjere svakako su važne, ali nisu rješenje, smatraju stručnjaci čije je prisustvo među djecom u školama, posebice onom koja pokazuju ružno i nasilno ponašanje, itekako važno. Međutim, zapošljavanje socijalnih pedagoga je planirano nekada naknadno.