Opremanje školaraca preskupo za bh. novčanike

Trošak za pripremu školaraca svake godine je sve veći, kažu roditelji.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Do polaska u školu ostalo je petnaest dana, a da bi roditelji svom učeniku kupili knjige, školski pribor, te neophodnu odjeću i obuću, skoro da je potrebno izdvojiti minimalnu platu, koja u BH entitetu Republika Srpska trenutno iznosi 700 maraka.

U pojedinim lokalnim zajednicama udžbenici i školski pribor su besplatni. August je u znaku pripreme školaraca za početak nove školske godine. Ovaj trošak svake godine je sve veći, kažu roditelji.

 – Pribor i garderoba, pa sigurno vam treba negdje od 300 do 500 KM za jednog malog osnovca. Djeca rastu, prosto nije do mode nego do toga da ne mogu da nose izraslo, što je lijepo i dobro, ali recimo da vam za tu neku jesenju varijantu, gdje je garderoba skuplja nego u ljetnom razdoblju, također treba nekoliko stotina maraka, kaže Sanja Trifković, majka školarca, za BHRT.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, troškovi pripreme đaka za školu ove godine dostigli su oko 600 KM. Osim nezaobilaznog troška za knjige i školski pribor, za šta je potrebno izdvojiti oko 300 KM, za novu odjeću i obuću treba izdvojiti oko 250 KM. Školska torba u prosjeku košta oko 60 KM.

Ipak, život uvijek nosi neplanirane dodatne troškove. Rade Simeunović, predsjednik Udruge višečlanih obitelji Bijeljina, kaže:

 – Za opremanje jednog školarca, od 1.200 do 1.500 KM je potrebno za opremanje jednog djeteta. Ako porodica ima dva ili tri učenika, znamo koliko je potrebno. Ljudi moraju da se snalaze na razne načine, mnogi se zadužuju, podižu kredite.

Međutim, ima i olakšica. Vlada RS ove godine donijela je odluku kojom su svim učenicima nižih razreda osigurani besplatni udžbenici. Toj inicijativi pridružile su se i pojedine lokalne zajednice. Ljubiša Stanišić, iz Odjeljenja za društvene djelatnosti Grada Bijeljina, ističe:

 – Ukupan broj djece koja će dobiti besplatne udbžbenike je preko 4.000 djece koja pohađaju osnovnu školu na području Grada Bijeljina. Ukupno besplatan školski pribor za svu djecu koja idu na području grada Bijeljine je preko 8.000.

U cilju dodatne uštede, značajan broj roditelja ove godine odučio se i za, sada već tradicionalno, nasljeđivanje udžbenika i garderobe od starije braće i sestara. Ipak, u moru poskupljenja, troškovi školaraca su samo kap u moru.