Zašto je dobro postati student u Sloveniji?

Razmišljate o studiranju u inostranstvu, ali niste sigurni koju zemlju i koji studij odabrati?


Da li znate koje su sve prednosti studiranja u inostranstvu? Ovaj članak otkriva sve prednosti i pogodnosti studenata u Sloveniji, srcu Evrope.

Slovenci mnogo ulažu u obrazovanje, što se ogleda u izuzetnom kvalitetu obrazovanja i zapošljivosti studenata. Slovenija nudi svim studentima brojne prednosti, koje koriste domaći i strani studenti. U ovoj akademskoj godini upisano je više od 6000 studenata, a njihov broj i dalje raste iz godine u godinu.

Na osnovu bilateralnog sporazuma, studije u Sloveniji su besplatne za sve građane Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore.

Svi studijski programi koje završite u javnim ili privatnim obrazovnim ustanovama akreditovani su sa strane Ministarstva prosvjete, nauke i sporta Republike Slovenije i međunarodno su priznati. Diploma koju dobijete na kraju studija otvara vrata u svijet, jer sa njom možete nastaviti studije ili se zaposliti u Evropi ili SAD.

Dodatna prednost za buduće studente je što na velikoj većini studijskih programa nema prijemnih ispita, dovoljne su samo vase ocjene iz prethodnog školovanja. Jedini izuzeci su studijski programi poput muzike, arhitekture, umetnosti, glume, sporta i zubne protetike.

Slovenija studentima olakšava život i na drugim poljima, jer im nudi brojne pogodnosti. Studentski bonovi omogućavaju studentima znatno jeftinije obroke u restoranima širom zemlje. Pored navedenog, studenti takođe dobijaju popuste u javnom prevozu i opšte popuste na druge usluge, kao što su jezički i sportski kursevi, posjete pozorišta, bioskopa, itd. Još jedna velika prednost studenata u Sloveniji je činjenica da mogu dobiti posao preko studentskog servisa i na taj način zaraditi novac tokom studija kako bi pokrili troškove i uspostavili kontakte sa potencijalnim budućim poslodavcima, dok im je prvo radno iskustvo u EU.

Slovenija spada u prvih sedam najbezbjednijih zemalja na svijetu. Niska stopa kriminala, prelijepa priroda i minimalna jezička barijera često su presudni faktor u izboru Slovenije u poređenju sa drugim državama. Da bismo vam dodatno olakšali dolazak, nudimo i kurseve jezika koji će vam pomoći da se prilagodite novoj zemlji. Na kraju, ali ne najmanje bitno, želimo vas podsjetiti na izuzetnu geografsku blizinu, u Sloveniji ćete studirati u inostranstvu, ali ćete i dalje biti dovoljno blizu doma da biste mogli redovno da posjećujete svoje bližnje ili da oni posjećuju vas.

Provjerite mogućnost upisa na studije u Sloveniji, obratite se 2TM sa vašim željama na: [email protected]