Univerzitet u Sarajevu među 5% najboljih univerziteta u svijetu prema rangiranju Webometricsa

U julskom preliminarnom izdanju Webometricsovog rangiranja Univerzitet u Sarajevu se nalazi na 1496. mjestu na svjetskoj listi u ukupnom poretku od 30.000 univerziteta koji su obuhvaćeni skriningom po četiri kriterija: prisutnost, utjecaj, otvorenost i izvrsnost, što ga svrstava u prvih 5% svih univerziteta na ovoj listi.


Foto: STUDOMAT

Ovo je najbolja pozicija koju je Univerzitet u Sarajevu ikada ostvario na ovoj rang-listi. Napominjemo da je u januaru ove godine Univerzitet u Sarajevu bio na 1554. mjestu, a u julu 2019. godine na 1669. mjestu, te u januaru 2018. godine na 2039. mjestu. Ovakvo rangiranje u kontinuiranom usponu predstavlja značajan napredak koji je rezultat napora koji ulaže menadžment Univerziteta u Sarajevu sa svojim akademskim i neakademskim osobljem na čelu sa rektorom prof. dr. Rifatom Škrijeljom, ali i u sinergiji sa organizacionim jedinicama.

Na ovaj način Univerzitet u Sarajevu se priključio 5% najboljih svjetskih univerziteta, a ova pozicija je značajnija tim prije što su u proteklom periodu kriteriji znatno pooštravani, odnosno mijenjani težinski udjeli pojedinih faktora na ukupan skor.