O upisu djece u vrtiće: Digitalizacija procesa omogućila jednake šanse za svu djecu

S ciljem objektivnog informisanja javnosti o upisu djece u predškolske ustanove u Kantonu Sarajevo za školsku 2023/24. godinu iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS oglasili su se saopćenjem.


Ilustracija: Školski.ba

Nakon što su se brojni roditelji iz Sarajeva suočili sa problemom produženja boravka svoje djece u vrtićima zbog elektronskog sistema prijave poznatijeg kao EMIS, iz sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH jučer su ministrici za odgoj i obrazovanje KS Naidi Hota-Muminović uputili zahtjev za rješavanje ovog problema u JU “Djeca Sarajeva”.

Iz Ministarstva su reagovali na ovaj problem i dali saopćenje za javnost.

– Upis je počeo na način da su roditelji, čija djeca već pohađaju predškolsku ustanovu, morali izvršiti rezervaciju mjesta za novu školsku godinu. Rezervacija se provodila putem EMIS sistema u periodu od 6. juna do 13. juna. U tom periodu ukupno 6.731 roditelj izvršio je rezervaciju za svoje dijete. Poslije toga omogućena je registracija novih korisnika za djecu koja prvi put učestvuju u upisu u vrtić, te period odabira vrtića, navode iz Ministarstva na čijem je čelu ministrica Naida Hota-Muminović.

O svemu navedenom, dodaju, roditelji su bili obaviješteni putem e-maila na adresu koja se nalazi u sistemu EMIS, kao i putem web stranice Ministarstva za odgoj i obrazovanje.

– Svi vrtići zaprimili su Instrukciju o upisu gdje su jasno mogli komunicirati sve faze upisa s roditeljima djece koja pohađaju neku od predškolskih ustanova. Pored navedenog roditeljima su omogućeni info punktovi, korisnička uputstva, hodogrami, kao i mogućnost online podrške putem EMIS platforme.

Jedan broj roditelja propustio je da izvrši rezervaciju za svoje dijete, te je Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS organiziralo još jedan upisni rok u kojem mogu učestvovati i djeca koja nisu izvršila rezervaciju i imaju dva boda po osnovu kriterija da su pohađali neku od predškolskih ustanova u školskoj 2022/23. godini. I o ovom upisnom roku javnost je uredno obaviještena, naveli su iz Ministarstva.

Roditeljima koji imaju određene upite i nejasnoće, kako dodaju, i dalje na raspolaganju stoji mogućnost podrške na EMIS platformi, pregled korisničkih uputstva, kao i punkt za podršku svakim radnim danom od 10 do 14 sati, u prostorijama Ministarstva za odgoj i obrazovanje, ulica Aleja Bosne Srebrene bb, VI sprat, kancelarija C-608 (zgrada Studentskog centra u Nedžarićima).

– Nakon prvog upisnog roka za početak školske godine ostalo je nepopunjeno više od 1.300 mjesta u vrtićima. I poslije ovog upisnog roka, u toku školske godine bit će oglašavani termini novih upisnih rokova, kako bi se osigurao što veći obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem. Paralelno, nastavit ćemo s proširenjem kapaciteta kako u JU “Djeca Sarajeva” tako i kroz poticaje realnog sektora za otvaranje novih privatnih predškolskih ustanova, naveli su iz Ministarstva i dodali:

– Digitalizacija procesa upisa u vrtiće omogućila je jednake šanse za upis u predškolske ustanove za svu djecu. Povećana je transparentnost kod upisa, jer je kroz sistem vidljiv svaki korak prilikom rezervacije, registracije, kreiranja odgojnih grupa i na kraju odabira grupa. Napominjemo da nije moguće izvršiti ručno upis u EMIS sistem, te da bilo kakvi pritisci u tom smislu ne mogu rezultirati upisom djece u vrtiće. Upis se vrši isključivo u skladu sa Instrukcijom o upisu.