Roditeljstvo: Evo kako djecu podučiti matematici

Donosimo vam sedam jednostavnih načina kako djecu podučiti matematici.


Foto: Envato
Foto: Envato

Podučavanje djece matematike prije ili kasnije doći će na red pa će doći i problemi oko usvajanja sabiranja i oduzimanja. Da matematika može biti zabavna, a učenje jednostavno pokazat će ovi jednostavni primjeri kojima možete svakodnevno djecu podučavati zbrajanju i oduzimanju, a kasnije i dijeljenju i množenju, odnosno, kako djecu podučiti matematici na brz j jednostavan način.

Počnite s brojanjem

Matematika započinje učenjem brojeva. Za početak to neka budu brojevi do 10, a potom do 20 i više. Djecu ne treba u početku zamarati s pisanjem brojeva i njihovim prepoznavanjem već je dovoljno da uče brojati, npr. stepenice po kojima hodaju i sl. Nakon što dijete nauči brojati spremno je za iduće korake.

Koristite svakodnevne objekte

U svom okruženju već imate bezbroj fizičkih objekata kojima možete za početak podučavati matematiku vašem djetetu. Dugmad, novac, knjige, voće, kinder jaja, drveće, automobili – bezbroj je objekata koje imate na raspolaganju. Svakodnevni predmeti također pomažu učiti dijete da objekti ne moraju biti identični da bi bili važni u matematici.

Brojanje jabuka je odlična lekcija iz matematike, ali brojanje jabuka, narandži i lubenica zajedno proširuje proces razmišljanja. Ona povezuje brojanje s različitim objektima umjesto da prati rutinsku igru ​​brojeva 1, 2, 3, pišu Djecjaposla.com.

Igrajte Matematičke igre

Postoji mnogo igara na tržištu koje mogu pomoći podučavanju matematike. Od čovječe ne ljuti se, domina do Monopolija, igre su uvijek dobre za zbrajanje i oduzimanje.

Pecite skupa kolačiće

Osim samog brojanja kolača, uz pomoć tijesta djeca mogu savladati i osmine, četvrtine i polovice. Dijete će puno lakše shvatiti cjeline i dijelove kada samo uhvati nožić i dijeli cijeli komad tijesta na više dijelova. Koristite te male komadiće kolačića kako biste dijete naučili kako dodati i oduzeti. Na primjer, 1/4 kolačića + 1/4 kolačića = 1/2 kolačića.

Stavite dijelove zajedno da dijete vidi polovicu kolačića. Alternativa za pečenje kolačića je korištenje sirovog tijesta za kolačiće ili izrada vlastitog tijesta za igru.

Investirajte u Abakus

Čak i mala djeca vole premetati kuglice duž žice Abakusa. On se može koristiti za podučavanje zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja. S abakusom, djeca razvijaju vještine rješavanja problema. Postoji logika koja stoji iza korištenja abakusa pa budite sigurni da znate koju grupu brojeva svaka boja predstavlja za tačno korištenje.

Učenje uz memorijske kartice

Memorijske kartice djeci mogu pokazati što znači da su dvije kartice jednake, a može pomoći i kod brojanja ko je pobijedio i ima više kartica.

Savjet za kraj

Učinite matematiku dnevnom aktivnošću i koristite ju u svakodnevnoj rutini. Na crvenom semaforu brojite crvene automobile, u trgovini, računajte koliko kinder jaja možete kupiti za 20 kuna, u ljekarskoj ordinaciji koliko će djece ostati u čekaonici kada doktorica prozove dvoje, koliko će pelene koštati ako su na 25% popusta, na cesti pitajte djecu registarski broj tablica ispred vas i slično. Jednom kada dijete zavoli ovu igru, sigurno će i savladati računalne operacije.