Ministrica Hota-Muminović: Mladi budući poduzetnici imaju znanje da BiH povuku naprijed

U finalnom takmičenju Akademije za mlade poduzetnike“ učestvovali su učenici 11 srednjih škola u Kantonu Sarajevo.


Foto: Facebook Vlada KS

Finalno Takmičenje „Akademije za mlade poduzetnike“ održano je danas na Univerzitetu Sarajevo School of Science and Technology (SSST), u okviru projekta implementiranog u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih Nacija (UNDP) u BiH, a uz podršku Vlade Kraljevine Norveške, Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja i Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

Prisutna je bila ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović koja je naglasila da će mladi budući poduzetnici i poduzetnice uskoro aktivno kreirati ambijent u Bosni i Hercegovini.

 – Vi imate znanje da Bosnu i Hercegovinu povučete naprijed. Osim ekonomske dobiti, u sve što radite unesite i brižni, humani pristup. Pobrinut ćemo se da u ovih 11 škola i u narednim godinama zadržimo poduzetničke klubove, ali i da ovu inicijativu proširimo i na druge škole. Zahvaljujem se partnerima na ovom projektu i svima želim puno uspjeha, istakla je ministrica Hota-Muminović tom prilikom.

Nakon obuke o osnovama poduzetništva, liderstva, komunikacije, timskog rada, kritičkog razmišljanja i o drugim sličnim temama, učenici srednjih škola su na finalnom takmičenju „Akademije za mlade poduzetnike“ predstavili 11 poslovnih ideja.

U finalnom takmičenju učestvovali su učenici Srednjoškolskog centra Vogošća, Srednje ugostiteljsko-turističke škole, Srednje zubotehničke škole, Druge gimnazije Sarajevo, Treće gimnazije Sarajevo, Srednje škole metalskih zanimanja, Srednje elektrotehničke škole Sarajevo, Prve bošnjačke gimnazije, Četvrte gimnazije, Gimnazije Obala i Gimnazije SSST.

Otvaranju finalnog takmičenja prisustvovali su i ambasador Kraljevine Norveške u BiH, NJ. E. Olav Reinertsen, kao i v.d. rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Narine Sahakyan.