Sivro poslao otvoreno pismo: Ova tri dana štrajka bila su poziv za bolju budućnost naše djece

"Ova tri dana štrajka nisu bila poziv na nerad, nego poziv na promjenu stanja," poručio je Sivro.


Učionica
Ilustracija: Školski.ba

Predsjednik sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro poslao je otvoreno pismo roditeljima i starateljima učenika zahvaljujući se za podršku tokom trodnevnog štrajka.

 – Hvala vam za podršku i svaki vid saradnje koji ste s nama, prosvjetnim radnicima imali u periodu iskazivanja i pozivanja svih da se poboljša stanje za svu našu djecu. Ova tri dana štrajka nisu bila poziv na nerad, nego poziv na promjenu stanja, jer znamo da će sve ovo, ukoliko se ne zaustavi, dalje voditi u beznađe novih promjena koje ne donose ono što naša djeca trebaju i zaslužuju. Ova tri dana bila su poziv za bolju budućnost naše djece i svih nas.

Pozivamo vas da svi zajedno damo doprinos i ponudimo sve što je najbolje, od dobrih nastavnika, do sretnije budućnosti za svu našu djecu.

Standardi koje su u martu donijeli nisu dobri jer su ugrozili prava radnika i moraju se staviti van snage ili zajedno sa nama popraviti sve ono što ne valja u tim Standardima. Štrajk smo obustavili vodeći računa i o našoj i o vašoj djeci jer i prosvjetni radnici imaju svoju vlastitu djecu o kojoj svakodnevno razmišljaju. Mi nismo stali sa borbom i nećemo, a vas sve uvjeravamo da su plate za nas samo egzistencija, a sretno dijete i nastavnik naš jedini cilj.

Manji broj obaveznih nastavnih predmeta i nastavnih časova, uvođenje prava na izbor onoga što dijete može i što voli. Više učenja kroz igru i praksu. Manje reprodukcije, a više akcije naše djece. Manje administracije, a više vremena za razgovor o svemu onome što tišti našu djecu. Profesionalnu orjentaciju, a ne stresnu eksternu maturu.

Maturu u kojoj će pokazati ono što oni žele. Upis u željenu srednju školu bez stresa i suza, prema afinitetima djeteta a ne prema nekakvim upisnim kvotama. Programe u kojima znaju šta uče, a ne programe u kojima ni nastavnici ne znaju sta ih podučavaju. Manje instrukcija na kojima uče poslije škole, a više znanja koje će im trebati kroz život.

Mi, prosvjetni radnici idemo dalje u ovoj borbi, mi nećemo stati a za vas roditelje/staratelje znamo koliko vrijedi sreća vašeg djeteta. Mi smo Sindikat koji je davno izašao iz okvira u kojem ‘hoćemo veće plate’ nije jedina parola i jedini cilj.

Zbog svega navedenog, uvjereni smo da smo na istoj strani i da ćete podržati naše aktivnosti, naše proteste u maju i ostale sindikalne akcije pod motom Obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja, rekao je Saudin Sivro.