Roditeljstvo: Osam ideja šta možete raditi vani sa svojim predškolarcem

Šta sve možete raditi vani, a da mališanima bude zabavno, ali i korisno? Puno toga!


Foto: Envato
Foto: Envato

Vrijeme je takvo da ga želimo što više provoditi vani. Iako to nudi puno mogućnosti za zabavu, ideja ponekad ipak ponestane.

Šta sve možete raditi vani, a da mališanima bude zabavno, ali i korisno? Puno toga!

Potraga za bubamarama

Bubamare nas fasciniraju svojom ljepotom i tačkicama. uputite su u potragu za njima, a ako ih uspijete pronaći, pokušajte ih nježno uhvatiti na neki list i dati djetetu da ih drže na dlanu.

Izgradite indijanski šator

Ako imate vlastiti vrt ili dvorište, (a u stvari zašto ne i negdje na livadi?!), možete izgraditi improvizirani indijanski šator. Treba vam samo nekoliko većih grana koje ćete prvi vrhu vezati konopcem ili nekom žicom. Okolo možete omotati i konopcem učvrstiti neku staru plahtu ili nešto slično. I novo skrovište i mjesto za igru je gotovo!

Pliva ili tone?

Napunite neki lavor ili bazenčić vodom te ga iznesite van s puno različitih sitnica. Cilj je vidjeti što će plivati na površini vode, a što će potonuti. djetetu će ovo biti jako zabavan eksperiment.

Crtanje vodom

Za ovo je potrebna samo puna kanta vode i npr. četka kao za bojanje zidova. Dajte djeci da se kreativno izraze na asfaltu, umačući četku uvodu i potom crtajući!

Lisnata umjetnost

Zaputite se van s kanticom te sakupljajte na livadi zanimljive biljčice i travke. Ponesite ih kući te zalijepite na papir tako da tvore neko apstraktno umjetničko djelo. Jako zabavno za klince!

Lov na blago na otvorenom

Sakrijte sitne igračke ili nešto slično po vrtu ili dvorištu. Možete igrati “toplo – hladno”, tako što ćete djetetu govoriti da je toplo kada bude blizu igračke ili hladno ako je daleko. No, možete mu dati i upute, na primjer, “igračka se skriva blizu grma” ili “pokraj crvenog cvijeta”.

Krede

Crtanje kredom uvijek je zabavno, ali ovog puta trebat će vam i nešto papira. Dijete treba papir prisloniti na neku neravnu površinu, veliki kamen, panj ili neku drugu neravninu te potom kredom “uhvatiti” teksturu na papiru. Super za male istraživače, pišu Djecjaposla.com.

Igra skrivača

Nasmijte se uz dobru staru igru skrivača koja je djeci uvijek zabavna. Pogotovo ako se oni uvijek uspiju “spasiti”. Igra skrivača izvrsna je tjelesna aktivnost, a potiče i znatiželju, maštu, istraživanje te nije na odmet što dijete i uči brojiti.