Učenici na području TK pristupili polaganju eksterne mature

Eksterna matura predstavlja vid eksterne evaluacije stečenih znanja i kompetencija kod učenika.


Hiljade učenika završnih razreda osnovnih škola na području Tuzlanskog kantona jučer je pristupilo polaganju eksterne mature. Ono što osnovcima predstavlja olakšavajuću okolnost jeste činjenica da umjesto dosadašnjih 14, sada polažu samo tri predmeta.

Iako je ranije najavljeno ukidanje eksterne mature u školama u Tuzlanskom kantonu, do toga ipak nije došlo. Jučer, u tačno 10 sati, 4042 osnovca sa područja Tuzlanskog kantona pristupila su polaganju mature. Jedna od njih je i Lana Petric, učenica devetog razreda Osnovne škole Pazar, koja se vrijedno pripremala za ovo testiranje.

 – Pa naravno pripremala sam se s nastavnicima za svaki predmet, ali isto sam morala kod kuće učiti. Mislim da sam učila zadnjih mjesec dana, rekla nam je Lana Petric, učenica OŠ Pazar.

Uprkos pripremama koje su počele mjesec dana ranije, trema je, kaže, i dalje prisutna.

 – Sinoć je nije bilo, ali sada ima malo, no bit će to dobro. Mislim da će biti dobri rezultati, možda neću znati sve, ali bit će dobro, kazala je Lana Petric, učenica OŠ Pazar.

Dobre rezultate očekuju i ostali učenici.

– Očekujem dobre rezultate, ne mislim da znam sve, ali mislim da sam naučila dovoljno da prođem sa dobrim rezultatima, rekla je Amina Mehanović, učenica OŠ Pazar.

 – Pripremali smo se u školi na časovima i nešto malo kod kuće jučer. Očekujem da prođem, dodao je Ahmed Bošnjak, učenik OŠ Pazar.

Eksterna matura predstavlja vid eksterne evaluacije stečenih znanja i kompetencija kod učenika. Cilj polaganja mature je provjera znanja učenika pod jednakim uslovima i na isti način, ali i provjera kvaliteta obrazovnog procesa u Tuzlanskom kantonu. Ministar Omerović smatra da je eksterna matura važna iz dva razloga.

 – Prvi razlog je da imamo eksternu evaluaciju i da možemo na osnovu nje kreirati nove javne politike. Drugi razlog je obaveza Bosne i Hercegovine koju je preuzela da ima neku vrstu eksterne evaluacije. Od ove godine imamo reduciranu eksternu maturu te ćemo, kada se završi sav ovaj proces, sa Pedagoškim zavodom napraviti evaluaciju da vidimo u kojem smjeru ćemo dalje razvijati naše obrazovne politike, pojasnio je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Za razliku od prethodnih godina, osnovci ove godine na eksternoj maturi polažu samo tri predmeta: bosanski, engleski i matematiku, piše Rtvslon.ba.

Dosta je olakšavajuća okolnost što ćemo polagati manje predmeta nego prethodne generacije, rekla je Tara Hadžiefendić, učenica OŠ Pazar.

Kada je riječ o Tuzli, testiranje se vrši u 26 osnovnih škola, što obuhvata preko hiljadu učenika, budući da je Tuzla grad sa najviše osnovnih škola na području našeg kantona. Pored učenika sa područja Tuzlanskog kantona, polaganju eksterne mature će pristupiti i učenici završnih razreda iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine.

 – Osim 4042 učenika sa područja našeg kantona, maturi će pristupiti i 47 učenika iz Republike Srpske, Brčko distrikta i nekih drugih mjesta, koji žele da polažu eksternu maturu na području našeg kantona. Tako da je ovo danas jedan svečani čin, kazao je Mehdin Selimović, stručni savjetnik za obrazovanje iz Pedagoškog zavoda TK.

Nakon što im je objašnjen postupak testiranja, učenici su na raspolaganju imali 180 minuta za rješavanje zadataka. Ono što svakako s nestrpljenjem iščekuju jesu rezultati, za koje su iz Pedagoškog zavoda potvrdili da će biti dostupni narednih dana.