Škole u HNK najavile generalni štrajk

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola HNK najavila generalni štrajk.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Koordinacija sindikata osnovnih i srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog kantona zaprijetila je stupanjem u generalni štrajk budući da Vlada HNK nije prihvatila njihov zahtjev za povećanjem plaće od 15 posto.

Iz Vlade poručuju da su spremni na razgovore i na poboljšanje materijalnog statusa svih proračunskih korisnika i građana kantona, ali dodaju da se Vlada može ponašati isključivo u skladu s raspoloživim sredstvima u kantonalnom proračunu, piše Federalna.ba.

– Nakon dva štrajka upozorenja i dva prosvjeda te višemjesečnih pregovora i zahtjeva sindikata za povećanjem plaće od 15 posto, uslijedila je ponuda Vlade o povećanju za 2,5 posto. Sindikati osnovnih i srednjih škola su o ponudi Vlade proveli ankete članstva, a članovi su se izjasnili da nisu zadovoljni ponuđenim i odlučili su se generalni štrajk, rekla je predsjednica Sindikata srednjih škola HNK koja nastavu izvode na bosanskom jeziku Edina Čomić.

Ona je dodala kako prosvjetari u HNK imaju plaću tek neznatno višu od prosječne plaće u Kantonu, dok u ostalim kantonima ta razlika iznosi i do 400 maraka u korist prosvjetara.

Josip Milić, predsjednik Sindikata srednjih škola HNK, podsjetio je da je zakonom propisano da se prije generalnog štrajka ide u proces mirenja, koji će započeti danas tako što će Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK biti dostavljena odluka u stupanju u generalni štrajk, nakon čega Ministarstvo treba sazvati sjednicu mirovnog vijeća.

– To je već jedna prilika da se u procesu mirenja nađe odgovarajuće rješenje. Ukoliko Vlada ostane i dalje na povećanju od 2,5 posto, proces mirenja propada i donosi se odluka o generalnom štrajku. Ukoliko, pak, Vlada ponudi bolju opciju mi ćemo anketirat svoje članove te donijeti konačnu odluku, pojasnio je Milić proces mirenja.

Glasnogovornik Vlade HNK Pero Pavlović podsjetio je da je na zadnjem sastanku u nizu sastanaka s čelnicima četiriju sindikalnih organizacija osnovnoga i srednjeg obrazovanja u HNK, Vlada upoznala socijalne partnere sa svime dosad učinjenim na tragu poboljšanja prava, odnosno radnoga i životnog standarda djelatnika u prosvjeti, ali i kako, zbog manjega priljeva sredstava u proračun u odnosu na planirano, jednostavno nema prostora za preuzimanje dodatnih financijskih obveza.

Po njegovim riječima, Vlada HNK je tada jasno poručila kako će joj u središtu prioriteta ostati očuvanje svih radnih mjesta u oblasti prosvjete, a radi se o ukupno 3.080 zaposlenih u 49 osnovnih i 29 srednjih škola.

– U Vladi su spremni na razgovore i na povećanju materijalnog statusa svih proračunskih korisnika i građana Kantona, ali ova Vlada se može i želi isključivo ponašati u skladu s raspoloživim sredstvima u proračunu. Za onoliko postotaka koliko se poboljša proračun, takav postotak nije problem realizirati prema socijalnim partnerima, poručio je Pavlović.