Danas na Vilsu: Utrka beba u puzanju, očeva u guranju kolica i još mnogo zabave

Dvosatni festival obuhvatiti će različite aktivnosti.


Ilustracija: Školski.ba

U petak 21. jula 2023. godine od 17.00 do 19.00 časova, biće upriličen Festival za očeve na Vilsonovom šetalištu, ispred “Mravko Travko – restorana za velike i male Lollipops”. Cilj ovog događaja je pozvati očeve da se aktivnije uključe u brigu o djeci, u njihovo odgajanje, obrazovanje i razvoj te samim tim doprinesu unaprjeđenju rodne ravnopravnosti i otklanjanju postojećih stereotipa da je briga o djeci „ženski posao”.

Dvosatni festival obuhvatiti će različite aktivnosti kao što su: trka očeva u guranju kolica, utrka beba u puzanju, nadmetanje očeva u presvlačenju beba, drvo želja i kviz znanja, kao i druge atraktivne igre koje imaju za cilj promociju pozitivnog roditeljstva. Mravko Travko i ekipa pripremili su predstavu za djecu, a kompanija Violeta obezbjedila je brojne nagrade.

Festival za očeve organiziraju Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Sarajevski otvoreni centar (SOC), kako bi promovirali angažirano očinstvo i pokrenuli diskusije o barijerama s kojima se očevi u Bosni i Hercegovini suočavaju u korištenju porodiljskog odsustva, a koje im je garantirano zakonima na svim nivoima vlasti.

Korištenje porodiljskog odsustva od strane oba roditelja podjednako donosi brojne benefite, od jačanje odnosa sa partnerom/icom, stvaranje i jačanje odnosa sa djetetom, do većih prihoda u domaćinstvu.

Istraživanje Sarajevskog otvorenog centra iz 2022. godine je pokazalo da skoro 60% očeva ne zna da ima pravo na porodiljsko odsustvo, a samo 2,6% njih je ovo pravo i koristilo. Oni koji jesu koristili porodiljsko odsustvo naišli su na određene nejasnoće i administrativne barijere koje su usporavale proces ostvarivanja ovog prava. U narednom periodu UNFPA i SOC će nastaviti prema nadležnim institucijama vlasti zagovarati fleksibilizaciju porodiljskog/roditeljskog odsustva kroz zakone o radu, socijalnoj zaštiti i rodno odgovorne porodične javne politike, kako bi se unaprijedila rodna ravnopravnost i zaštita prava povezanih s roditeljstvom, očinstvom i majčinstvom.