Na Juventafest u Sarajevo dolazi oko 150 srednjoškolaca iz Evrope

Četvrti Internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, koji će se održati u Sarajevu od 10. do 14. septembra 2016. godine, ugostit će oko 150 srednjoškolaca iz cijele Evrope.


Juventafest je do sada ugostio mlade teatarske stvaraoce iz osam zemalja i to: Poljske, Švedske, Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Predstave dramskih srednjoškolskih grupa će biti igrane u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo i na Akademiji scenskih umjetnosti, a prvonagrađena predstava će se uvrstiti u program ovogodišnjeg Međunarodnog teatarskog festivala MESS.

Važan segment Juventafesta je edukativni dio gdje su planirane četiri radionice s istaknutim voditeljima. Tako će sudionicima festivala biti pružena prilika da učestvuju u radu radionica – lutka, maska, pokret i muzika.

– Naša misija je edukacija srednjoškolaca iz oblasti teatarske umjetnosti. Okupiti ekipe mladih ljudi koji se bave teatrom iz zemlje, regiona i svijeta, omogućiti razmjenu njihovog stvaralaštva i naučiti ih vrednovanju tuđih kultura i običaja, kazala je direktorica Juventafesta Jasna Diklić i pozvala sve dramske srednjoškolske grupe iz regije, Evrope i svijeta da prijave svoje učešće na www.juventafest.ba.

(Klix.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Školski.ba
Školski.ba je informativno-edukativni portal namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini, učiteljima, nastavnicima i roditeljima.