Treća gimnazija Sarajevo sarađuje s jednom od najboljih gimnazija iz Tokija

Treća gimnazija Sarajevo u saradnji s Udružnjem alumni Treće gimnazije potpisala je sporazum o saradnji s jednom od najboljih gimnazija iz Tokija.


Treća gimnazija Sarajevo u saradnji s Udružnjem alumni Treće gimnazije potpisala je sporazum o saradnji s jednom od najboljih gimnazija iz Tokija, Kaichi Nihonbashi Gauken. Sporazumom je predviđena realizacija projekta koji se sastoji iz nekoliko faza.

Projekt nazvan „Miraiba“ (Mjesto budućnosti) sjedinjuje kulture i prijateljstvo

Uz entuzijazam učenika, prva faza projekta je bila online putovanje kroz kulturu, jezik i tradiciju Japana i Bosne i Hercegovine. Mentorirani od strane Lamije Pohare, učesnici su stvarali sadržaje na temu „One day in my life“ (“Jedan dan u mom životu”), što je ojačalo povezanost.

Druga faza je bila nezaboravna studijska posjeta. Srednjoškolci iz Japana stigli su s puno očekivanja i zajedno sa učenicima Treće gimnazije krenuli u istraživanje Sarajeva: od posjeta muzejima i radionicama, do zdravog života i bogate historije – zajedno su učili i dijelili iskustva.

Po završetku studijske posjete, u prostorijama Treće gimnazije je organizovano okupljanje kako bi se razmijenili dojmovi i dovršio zajednički projekt. Ovaj projekt sada ide dalje – bit će predstavljen na Festivalu kultura srednjih škola u Tokiju.

Nova faza obuhvata intenzivne pripreme za putovanje u Japan, gdje će učesnici iz Treće gimnazije imati priliku proširiti svoje horizonte i upoznati se s japanskom kulturom iz prve ruke.