Mia Krčum za STUDOMAT: Moj boravak u SAD-u je povećao moju ljubav prema BiH

Tokom 2021. i 2022. godine Mia je putem YES programa boravila u SAD-u.


Predstavljamo vam dvadesetogodišnju Miu Krčum, alumni koordinatoricu za YES program BiH i bivšu učenicu Srednje medicinske škole u Sarajevu. Tokom 2021. i 2022. godine Mia je putem YES programa boravila u SAD-u. YES program, finansiran od strane američke vlade, omogućava srednjoškolcima iz Bosne i Hercegovine da provedu jednu školsku godinu besplatno u SAD-u.

Razgovarali smo o YES programu, planovima za budućnost, a Mia je za STUDOMAT i Školski.ba otkrila i šta planira studirati.

Završila si “YES Program”. Kako si znala da je ovaj program pravi izbor za tebe?

Veoma je teško odgovoriti na pitanje kako sam znala da je YES za mene. Mislim da poenta zašto se dosta nas i prijavi jeste upravo zato što ne znamo da li je razmjena učenika za nas, da li smo spremni podnijeti tako veliku promjenu, ali koliko nismo sigurni, toliko smo i spremni da probamo. Spremni smo da riskiramo, i budemo otvoreni za te promjene, iskustva i prilike i dokažemo sebi i drugima da to možemo. Barem je moj stav bio takav u momentu prijave.

Poruka za učenike/ce koji razmišljaju da se prijave na YES program?

Nikada se ne plaši biti najpotpunija i najautentičnija verzija sebe. Pokaži ko si od prijave do samog boravka u SAD-u i ostani vjeran sebi i nikad ne čekaj zadnji rok da pošalješ neki papir.

Foto: Mia Krčum

Šta ti je American Councils for International Education kao organizacija donijela novo u životu?

Dosta ljudi vjeruje da naš odnos sa American Councilsom završi kada se vratimo iz SAD-a, ali to je bar u mojoj priči bio samo početak. Jeste da je razmjena stvarno promijenila moj život od poslovnog do ličnog i utjecala na način na koji gledam svijet, a pogotovo BiH, ali AC mi je i nakon tog iskustva pružio divnu zajednicu bivših učesnika koji se međusobno vole i podržavaju. U poslednjoj godini dana smo skupa slavili Thanksgiving, imali Secret Santa, odradili jednu Art Therapy sesiju itd. Naravno tu su i poslovne i pripravničke prilike koje AC nudi svim bivšim učesnicima.

Da li si uz pomoć American Councils for International Education i YES programa ostvarila svoj ciljeve?

Mislim da mi je American Councils više pomogao da nađem svoj cilj, ali vjerujem da će mi i pomoći da ih ostvarim uskoro. Nakon povratka u BiH nisam bila sigurna koji je moj idući korak, dok nisam dobila poziciju City Representative u AC-u i otkrila da stvarno želim da iskoristim svoje iskustvo u SAD-u i poboljšam moju zajednicu.

Foto: Mia Krčum

Koji su planovi za budućnost? Šta planiraš studirati?

Nadam se upisu u Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Ciljam na grafički dizajn, mada su i ostali smjerovi veoma zanimljivi pa se možda prijavim na još jedan ili dva.

Planiraš li ostati u Bosni i Hercegovini?

Definitvno, moj boravak u SAD-u je povećao moju ljubav prema BiH. Imala sam prilika putovati u skorije vrijeme, ali ništa se ne poredi sa mojim Sarajevom.

Knjiga, film i serija kao preporuka?

Ovo je stvarno jedno od najtežih pitanja koje dobijem, nikad da izaberem samo jedno. Što se tiče filmova, ovogodišnji spektakli su Spiderman: Into the Spiderverse i Barbie.

Knjige su moja ogromna strast, ove godine sam stigla da pročitam 35 (kraj godine uvijek bude malo nagužvan pa se nadam stići bar do 40) pa je to kao da pitaš majku koje dijete više voli. “Know My Name” od Chanel Miller je divan memoar koji bih svakom preporučila i prošlogodišnji favorit.

Otvorene su prijave za YES program: Prijavite se za besplatan boravak u SAD-u