Mladi robotičari iz Mostara nose zastavu BiH na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi

Talentirani tim mladih robotičara iz CERIT - Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara će i ove godine nositi zastavu Bosne i Hercegovine na prestižnoj Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2023 Hidrogen Horizons u Singapuru, koja će se održati od 7. do 10. oktobra 2023. godine.


U timu koji će predstavljati našu zemlju nalaze se sjajni srednjoškolci: Ilajda Šuta, Amar Pehilj, Kenan Nuhić iz Druge gimnazije Mostar, Ana Tomić i Nika Cvitanović iz Gimnazije fra Grga Martić te Amina Đuderija iz Druge gimnazije Sarajevo.

Oni će biti pod mentorstvom mr. sc. Anesa Hadžiomerovića, a podržavat će ih i iskusni studenti Armin Đidelija i Lejla Nuhić. Pripreme su počele u julu, koristeći opremu koju imamo na raspolaganju. Dok su njihovi vršnjaci uživali u ljetnom raspustu, oni su se vrijedno spremali za takmičenje i pripreme će trajat sve do same olimpijade.

Posebno nas raduje što su Lejla i Armin, koji su prethodne tri godine učestvovali kao takmičari, sada postali mentori i treneri mladih robotičara. Njihova dragocjena iskustva i znanje bit će prenesena na učenike koje će predstavljati našu zemlju na međunarodnom takmičenju u Singapuru. Na samo takmičenje ići će pet učenika u pratnji dva mentora.

Ponosno ističemo da smo već ostvarili značajne uspjehe na međunarodnoj robotičkoj sceni. Na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FCG2021 Discover&Recover osvojili smo 1. mjesto među 177 zemalja sudionica 2021. godine. Također, na FIT Coding Challenge-u za kategoriju Smart Living and Innovations osvojili smo nagradu za primjenjivost proizvoda. Nadalje, osvojili smo nagradu MADE IN BiH za najbolji tehnički/inženjerski projekt u zemlji pod nazivom “Redukcija šumskih požara”. Na međunarodnom MEB takmičenju robota u Turskoj, naš tim je između 10.803 takmičara osvojio 3D printer, pehare i novčanu nagradu od 5.500TL. Uz to, priznanje dolazi i iz Ženeve od prošle godine, gdje smo osvojili tri nagrade i to Safety Award, Outstanding mentor i Social media award.

Naša priča nastavlja se u moderniziranim prostorima na Bulevaru u Mostaru, zahvaljujući podršci TIKA-e. Osim toga, željeli bismo zahvaliti UNDP-u u Bosni i Hercegovini na osiguranim kartama za putovanje u Singapur, kao i AS Holding doo, Hifa Oil doo, Aero Exclusive doo, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, Sanelu Babiću i Patriotskom Fenjer fondu na njihovoj podršci. Ostali čelnici javnog i privatnog sektora su također pokazali interes za podršku, a mi se nadamo da će svoja obećanja i ispuniti. Financijska sredstva su ključna za opremu, smještaj i hranu na ovom važnom događaju.

Robotika predstavlja budućnost koja nam je već stigla. Ona će promijeniti način na koji radimo i živimo, stvarajući nova radna mjesta i zahtijevajući prekvalifikacije. Ljudi će i dalje biti ključni u upravljanju, programiranju, komunikaciji i zelenoj ekonomiji. Roboti su naši svakodnevni saradnici, često neprimjetni, ali uvijek prisutni.

Također spremni smo za takmičenje u Turkiye koje je trebalo biti održano od 8. do 11. maja u Bursi, ali je prolongirano zbog zemljotresa koji je zadesio tu zemlju. Ono će se održati od 6. do 9. septembra 2023. godine za koje još nismo sigurni da li ćemo otići, objavio je Tim robotičkih reprezentativaca Bosne i Hercegovine.