PISA testiranje: Svoje znanje provjerit će i učenici iz BiH

Učenici iz BiH uskoro će imati priliku uporediti znanje s vršnjacima iz cijelog svijeta


Foto: Ilustracija

Na narednom PISA testiranju (Program za međunarodnu procjenu učeničkih znanja i vještina), 2018. godine, svoje znanje provjerit će i učenici i učenice iz BiH. Članice OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj) od 2000. godine standardiziranim testovima iz oblasti čitalačkih, matematičkih i prirodnonaučnih kompetencija provjeravaju i upoređuju znanja i vještine vršnjaka diljem svijeta, piše skolegijum.ba.

Iako uče u okviru različitih obrazovnih sistema, prilikom PISA testiranja odgovaraju na jednaka pitanja. Ovo će biti tek drugi put da đaci iz BiH učestvuju na nekom od međunarodnih standardiziranih testova – 2007. godine BiH je učestvovala u TIMSS testiranju, koje u fokus stavlja postignuća iz oblasti matematike i prirodnih nauka. Rezultati su bili ispodprosječni. Sekundarnu analizu rezultata testiranja iz 2007. godine možete pogledati ovdje.

PISA u BiH bit će u nadležnosti Agencije APOSO (Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje), saglasnost su dale sve nadležne obrazovne institucije, a novac je osiguran predpristupnim fondovima EU. Sve zemlje nastale raspadom SFRJ odranije učestvuju u PISA testiranju, a BiH se posljednja priključuje. Konačno će i ovdašnji đaci moći vidjeti koliko koristi imaju od trenutnog obaveznog obrazovnog sistema, a nadležne institucije priliku da na osnovu objektivnih i konkretnih rezultata testiranja usklađuju obrazovne sadržaje.

(Školegijum)