Olakšan pristup školi učenicima sa invaliditetom: Osigurano je 64.500 KM za ugradnju ovog lifta

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk i ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović prisustvovali su obilježavanju Dana škole OŠ “Skender Kulenović” na Dobrinji.


U okviru ovog događaja, u rad je pušten lift za djecu s poteškoćama u kretanju. Iz Budžeta Kantona Sarajevo za 2023. godinu, s pozicije Ministarstva za odgoj i obrazovanje, osigurano je 64.500 KM za ugradnju ovog lifta. Također, uz podršku Ministarstva, u proteklom periodu, u ovoj osnovnoj školi završena je sanacija i opremanje kabineta za Biologiju, Hemiju i Fiziku, dok su tokom 2022. i 2023. godine školi isporučena 32 nova računara i 20 SSD diskova za kabinete Informatike.  

Premijer Uk je izjavio da primjer OŠ “Skender Kulenović” oslikava opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da ulaže u obrazovanje. Podsjetio je da se u infrastrukturu ulažu milionski iznosi, da se kroz povećanje plaća i edukacije ulaže i u kadrove u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. Naveo je i besplatne udžbenike za učenike, besplatne karte za javni prijevoz, te niz drugih programa i aktivnosti kojima Vlada KS poboljšava stanje u ovoj oblasti.

– Prepoznajemo potencijal u našim učenicima i nastavnicima, tako ćemo nastaviti i u narednom periodu, poručio je premijer Uk.

Ministrica Hota-Muminović zahvalila je kolektivu škole, roditeljima i učenicima koji, kako je navela, zadužuju one koji su na funkcijama da im osiguraju najbolje uslove za učenje i rad.

– Ovo je simbolično, ja bih rekla, u moru drugih projekata i nikako ne može biti razlog da stanemo, već je ovo povod da samo idemo naprijed. Konstantno radimo, uvijek ima malih dionica koje treba preći kako bi se stalno unapređivale prilike za razvoj, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Među ostalim, događaju su prisustvovali i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i predsjedavajući Općinskog vijeća ove općine Mirza Selimbegović.

Premijer Uk, ministrica Hota-Muminović i načelnik Efendić ovom prilikom su u školskom vrtu zasadili po stablo jabuke.