Banana hljeb je posljednjih godina veoma popularan kolač, ali je i sjajan način da potrošite prezrele banane.
Dodajte mu orahe i čokoladu i biće duplo bolji, piše Mondo.ba.
Sastojci:
- Dvije šolje bijelog brašna
- Pola šolje bijelog šećera
- ¼ šolje smeđeg šećera
- Kašičica sode bikarbone
- Pola kašičice soli
- Tri dobro zrele banane
- ¼ šolje grčkog jogurta
- Dva jaja
- ¼ šolje ulja
- Dvije i po kašičice ekstrakta vanile
- Pola šolje sjeckanih oraha
- Pola šolje sjeckane čokolade
Priprema
Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za pečenje – obložite ga papirom za pečenje, a zatim na papir nanesite nekoliko kapi ulja.
U većoj posudi pomiješajte brašno, bijeli i smeđi šećer, sodu bikarbonu i so.
U odvojenoj posudi srednje veličine pomiješajte banane koje ćete izdrobiti viljuškom, zatim jaja, grčki jogurt, ulje i ekstrakt vanile. Izmiješajte sastojke i spojite ih sa suvim sastojcima, pa opet izmiješajte da se sve sjedini.
U smjesu dodajte sjeckane orahe i čokoladu, pa nalijte u kalup i pecite 50 do 60 minuta.
Kada izvadite kolač iz rerne ostavite da se potpuno ohladi, pa ga tek onda izvadite iz kalupa i sijecite.