Mamina kuhinja: Banana hljeb sa orasima i čokoladom

Dva sastojka od običnog kolača napravit će vrhunsku poslasticu.


Banana hljeb je posljednjih godina veoma popularan kolač, ali je i sjajan način da potrošite prezrele banane.

Dodajte mu orahe i čokoladu i biće duplo bolji, piše Mondo.ba.

Sastojci:

  • Dvije šolje bijelog brašna
  • Pola šolje bijelog šećera
  • ¼ šolje smeđeg šećera
  • Kašičica sode bikarbone
  • Pola kašičice soli
  • Tri dobro zrele banane
  • ¼ šolje grčkog jogurta
  • Dva jaja
  • ¼ šolje ulja
  • Dvije i po kašičice ekstrakta vanile
  • Pola šolje sjeckanih oraha
  • Pola šolje sjeckane čokolade

Priprema

Zagrijte rernu na 180 stepeni i pripremite kalup za pečenje – obložite ga papirom za pečenje, a zatim na papir nanesite nekoliko kapi ulja.

U većoj posudi pomiješajte brašno, bijeli i smeđi šećer, sodu bikarbonu i so.

U odvojenoj posudi srednje veličine pomiješajte banane koje ćete izdrobiti viljuškom, zatim jaja, grčki jogurt, ulje i ekstrakt vanile. Izmiješajte sastojke i spojite ih sa suvim sastojcima, pa opet izmiješajte da se sve sjedini.

U smjesu dodajte sjeckane orahe i čokoladu, pa nalijte u kalup i pecite 50 do 60 minuta.

Kada izvadite kolač iz rerne ostavite da se potpuno ohladi, pa ga tek onda izvadite iz kalupa i sijecite.