Učenici srednjih škola u Sarajevu učestvovali u akciji pošumljavanja na Igmanu

Vremenski uslovi za sadnju bili su povoljni pa su aktivnost i raspoloženje na pošumljavanju bili na vrhuncu.


Foto: Oslobođenje

Društvo prijatelja grada Sarajeva već od 2015. godine vrši pošumljavanje na području Kantona Sarajevo (sa prekidom za vrijeme korone). Od 2016. godine akcije pošumljavanja vrše u količini i pod simboličnim nazivom kalendarske godine. Tako je upravo u toku akcija pošumljavanja “2.024 sadnice za 2024. godinu”.

U prvome dijelu ove akcije, održane povodom Dana planete Zemlje, na pošumljavanju je bilo 50 učesnika. To su bili učenici Prve bošnjačke gimnazije Sarajevo i učenici Katoličkog školskog centra “Sveti Josip” Sarajevo sa profesorima biologije, te studenti Prirodno-matematičkog fakulteta. Sadnja je obavljena 23. aprila 2024.

Pošumljavanje svake godine vrši se u saradnji sa Sarajevo šumama koje nam odobravaju lokaciju, daju sadnice prikladne za odabranu lokaciju, alat i stručnu podršku na sadnji. Sadnice za sadnju ove godine su kontejnirane i prikladne za sadnju u ovo doba godine.

Ovu aktivnost na pošumljavanju obavljaju uz podršku Gradske uprave Sarajeva. Učenici i članovi Društva prijatelja grada Sarajeva učestvuju na pošumljavanju na volonterskoj osnovi.

Vremenski uslovi za sadnju bili su povoljni pa su aktivnost i raspoloženje na pošumljavanju bili na vrhuncu. Učesnici su na pauzi dobili kvalitetan sendvič doniran od Mlinara d. o. o. Sarajevo.

Bilo je i sokova i vode, te prijatnog razgovora i druženja.

Zašto pošumljavati?

Učesnicima u pošumljavanju objašnjavamo zašto je toliko važno pošumljavati. Zato da budu svjesni da budućnost čovječanstva na planeti Zemlji zavisi od prirode, a 75 posto prirodne kopnene površine ugroženo je krčenjem šuma.

Zašto?

Između ostalog, zato što šume ublažavaju klimatske promjene, daju kisik, a koriste ugljični dioksid, štite tlo od erozije, održavaju ravnotežu ekosistema i biodiverziteta, čuvaju vodu i plodno tlo, predstavljaju prirodnu ljepotu ambijenta i mnoge druge dobrobiti.

Posađeno drvo je kao napisana knjiga – i kada nas ne bude, svjedoči da smo postojali, prenosi Oslobođenje.