Posebna nagrada žirija „NAJBOLJA EVROPSKA INOVACIJA“ pripala je Nedimu Mehmediki za inovaciju „Košarkaški semafor“, za koju je također dobio i zlatnu medalju. Istim odličjem nagrađeni su i Husein Džananović, Izudin Bakija i Džavid Isanović za rad „Adaptivna dvorana“ te Habib Sarajlić, Faris Stambolić, Mahir Ligata, Mirela Begić i Elma Karačić za inovaciju „Tramvajski saobraćaj“. Mladi inovator Habib Sarajlić osvojio je i srebrnu medalju za inovaciju „Tapping test“, dok su bronzanom medaljom nagrađeni Haris Šikić i Harun Čamdžić za „Automatizovanog skladištara“ te Jasin Bajramović, Anel Žilić i Džana Karamustafić za rad „Protivpožarni robot“.

Ovom prilikom, mladi inovatori su prezentirali ministru Kazazoviću svoje radove, te obrazložili i najavili nove maturske inovacije, među kojima su „Automatizovani viljuškar“, „Elektronske zdravstvene knjižice i kartoni“ te „Atomatizovani parking“.

Naši učenici i mentori su sa velikim uspjehom predstavili našu zemlju na ovom takmičenju, što je prepoznao i međunarodni žiri, nakon prezentacije naših radova i uvida u njihovu funkcionalnost, ideju, inovativnost i realizaciju, kazao je ovom prilikom direktor ove škole Fahrudin Alihodžić.

Ministarstvo može finansijski podržati realizaciju projekta u kojem će biti sadržana jedna od vaših najboljih ideja, odnosno inovacija, koja bi se mogla primjeniti u svim školama u Kantonu Sarajevo, obavijestio je svoje goste ministar Kazazović.

(Školski.ba)