KS: Ministarstvo kulture i sporta podržat će odlazak Iskre Nadžak na najveće svjetsko baletno takmičenje

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić ugostio je u svom kabinetu desetogodišnju Iskru Nadžak, finalistkinju najvećeg baletnog takmičenja u svijetu „Youth International Ballet Competition“ koje će se održati ove godine na Floridi.


Zbog nedostatka finansijskih sredstava Iskra nije mogla da otputuje u Pariz na kvalifikacije za ovo takmičenje, pa je prijavu morala podnijeti putem video linka. Međutim, ni to nije bila prepreka da postane jedina takmičarka iz BiH koja se uspjela plasirati u finale.

Ministar Kurić istakao je da institucije nadležne za kulturu i sport moraju iznaći sredstva za podršku ovakvim takmičarima i pored malih budžeta s kojim se suočavaju.

Ne smijemo dozvoliti da takmičari poput Iskre nemaju mogućnost otići na prestižna svjetska takmičenja. Obaveza svih nas jeste da pronađemo ta sredstva, da budemo vjetar u leđa našim sportistima i umjetnicima, posebno ovako talentovanoj djeci, naglasio je ministar.

Ispred Ministarstva kulture i sporta osigurat će se pomoć pri finansiranju za odlazak Iskre na takmičenje, saopšteno je iz Press službe KS.

(Školski.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!