Utočište i spas za mališane: Dnevni centar brine o velikom broju djece sa sarajevskih ulica

Javna ustanova Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, kroz Projekat Dnevni centar za djecu koja obavljaju rad na ulici, svakodnevno radi s velikim brojem djece kojoj je potrebna pomoć i osnovni uslovi za život. Djeca koja dolaze u Dnevni centar su uzrasta od pet do 15 godina, a tu su kako bi dobili obrok i mogućnost kupanja.


Foto: Klix.ba

Svake godine Kantonalni centar za socijalni rad obilježi Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima te tako informira javnost o fenomenu djece ulice, njihovim potrebama, problemima, kao i prevenciji trgovine djecom.

Ovaj centar svakodnevno sa sarajevskih ulica zbrine veliki broj djece kojima je pomoć najpotrebnija, a radi se o maloljetnim prosjacima. U Dnevnom centru se svakodnevno nalazi i do 30 djece koja su sklonjena s hladnoće, prenosi portal Klix.ba.

Dnevni centar je 2013. godine ušao u vladin sektor te je preimenovan u Službu za zbrinjavanje djece u stanju potrebe. Služba za zbrinjavanje djece u stanju potrebe formirana je u sklopu KJU Disciplinski centar za maloljetnike u aprilu 2013. godine s ciljem pružanja zaštite i podrške djeci koja se nalaze u stanju socijalne potrebe. U cilju pružanja adekvatne zaštite i brige u Službi se vrši cjelodnevni i poludnevni boravak djece u stanju socijalne potrebe, kao i djece koja su izložena rizicima koji onemogućavanju njihov normalan rast i razvoj. Služba za zbrinjavanje djece u stanju potrebe finansira se iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo. Ustanova Disciplinski centar za maloljetnike ostvaruje saradnju sa NVO: UG Narko-ne, Save the Children, NVO Budi moj prijatelj, Udruženje za pomoć socijalno ugroženoj djeci Smješak itd, izjavila je  Ismira Hadžić, šefica Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe.

Škole fotografije i skijanja u Dnevnom centru

U prethodnom periodu u Dnevnom centru je realizirano niz aktivnosti, a posebno bi se mogla izdvojiti škola fotografije koja je realizirana uz saradnju sa UG Narko-ne te je upriličena izložba fotografija o temi “Darujmo im vrijeme umjesto novca”. Za Novogodišnje praznike korisnicima je priređena priredba uz podjelu paketića i Djeda mraza. Pored pomenutog, uz saradnju sa UG Narko-ne Služba za zbrinjavanje djece u stanju potrebe ima podršku volontera UG Narko-ne te isti učestvuju u realizaciji edukativnih, društvenih i radnookupacionih aktivnosti s djecom.

Uz pomoć NVO Budi moj prijatelj u januaru 2016. godine korisnicima Službe za zbrinjavanje djece u stanju potrebe omogućeno je pohađanje škole skijanja. Pored navedenog, 18. februara 2016. godine porodicama korisnika naše Službe omogućeni su prehrambeni paketi uz podršku Udruženja za pomoć socijalno ugroženoj djeci Smješak, istaknula je sagovornica.

Desetak novih korisnika Centra od početka godine

Mobilni tim Kantonalnog centra za socijalni rad zadužen je za dovođenje djece u Dnevni centar, a njihovo radno vrijeme je svaki dan od 8 do 16 sati. U 2015. godini registrirano je ukupno 140 korisnika s kojima je realiziran cjelodnevni i poludnevni preventivni tretman. Realizirano je ukupno 14 cjelodnevnih preventivnih tretmana s 12 korisnika. U 2016. godini za period od 1. januara do 18. februara 2016. godine registirano je 10 novih korisnika starosne dobi do deset godina.

Na cjelodnevnom preventivnom tretmanu imamo trenutno jednog korisnika, dok se na poludnevnom boravku u prosjeku rad realizira s 12 korisnika. Poludnevni boravak realizira se na osnovu dobrovoljnog dolaska djece u Službu za zbrinjavanje djece u stanju potrebe. Cjelodnevni preventivni tretman može se realizirati s pet korisnika istovremeno, tj. Služba raspolaže s pet kreveta. Cjelodnevni boravak u Službi realizira se po zahtjevu, a potom po rješenju Nadležne Službe socijalne zaštite, prema mjestu boravka djeteta. Ukoliko dijete nije s područja Kantona Sarajevo, a isto se zatekne u prosjačenju, smještaj djeteta izvršit će Nadležna Služba socijalne zaštite prema mjestu zaticanja djeteta u prosjačenju, kazala je Ismira Hadžić.

Kako djeca provode vrijeme u Dnevnom centru?

Kako prenosi portal Klix.ba, rad s djecom na poludnevnom boravku realizira se svaki dan u vremenskom periodu od 8 do 20 sati, uključujući dane vikenda i dane praznika. Rad s korisnicima se odvija kroz individualne i grupne aktivnosti. U Službi djeca mogu zadovoljiti prehrambene potrebe (doručak, ručak i večeru) i higijenske potrebe (devaširanje, higijena tijela, higijena garderobe).

Kako je istaknuto, Kantonalna javna ustanova Disciplinski centar za maloljetnike nema Mobilni tim za prevenciju prosjačenja. U januaru posredstvom Mobilnog tima za prevenciju prosjačenja (koji je u sklopu JU Kantonalnog centra za socijalni rad) s ulice (sa žarišta prosjačenja) je na poludnevnom boravaku zbrinuto tri korisnika u pratnji majki.

Inače, saradnja Centra s drugim institucijama i nevladinim organizacijama – policijom, centrima za socijalni rad, zdravstvenim ustanovama, školama, nevladinim organizacijama – je dobra. Saradnja s roditeljima djece koja dolaze u Dnevni centar je također dobra, jer ukoliko djeca žele ostvariti bilo kakvu vrstu pomoći , potrebna je saglasnost njihovih roditelja.

Rad s djecom realiziraju psiholog, socijalni radnik, sociolog, medicinski tehničar i medijator u zajednici.

(Klix.ba)