Kako spriječiti negativan utjecaj drugog djeteta na vaše?

Jedan od glavnih načina na koji djeca uče jeste imitacija drugih oko sebe.


Zato je važno da su uvijek okruženi pozitivnim uticajima, kako bi usvojili prave vrijednosti i pravila ponašanja.

Primijetili ste da se vaše dijete drugačije ponaša otkako ima novog prijatelja? Niste sigurni da li je novi prijatelj vašeg djeteta loš uticaj ili jednostavno karakterno drugačije? Psiholozi tvrde kako postoje načini da to i utvrdite kroz sljedeće pokazatelje.

Kada vam vaše dijete prepričava određene zajedničke doživljaje sa novim prijateljem, ukoliko oni se uvijek odnose na probleme sa autoritetom i ismijavanje druge djece, vrlo je vjerovatno da se radi o negativnom uticaju na vaše dijete.

Novi prijatelj vašeg djeteta uvijek nastoji da namjerno isprovocira druge kroz svoje postupke i izjave.
Lako ga je iznervirati i sklon je čestim izlivima bijesa. Psiholzi tvrde da je ovakvo ponašanje kod problematične djece rezultat loših uslova pri odrastanju. Ovakva djeca su često imala emotivnu i fizičku distanciranost od roditelja u periodu kada su im bili najpotrebniji, piše mamaonica.com.

Odstupanja u ponašanju kod ovakve djece su često način na koji oni izražavaju emocije, a ukoliko u porodičnoj historiji djeteta postoje psihološki problemi i zloupotreba određenih supstanci velika je vjerovatnoća da će i u budućnosti ono biti problematično.

Da li se vaše dijete nalazi u neadekvatnom društvu moguće je procijeniti i na osnovu njegovih promjena u ponašanju. Kod djece i tinejdžera, pokušaj da se ukaže na negativan uticaj drugog djeteta može imati suprotan efekat, jer neka djeca jednostavno smatraju buntovnost primamljivom.

Sa druge strane, vaše dijete često samo može biti predmet ismijavanja druge djece. Ovo su pokazatelji da je vaše dijete u neadekvatnom društvu:

  • prijatelj konstantno ismijava njegovo ponašanje, oblačenje i slično
  • vaše dijete prestaje da se bavi stvarima koje su ga nekad interesovale, zanemaruje stare prijatelje i postaje opsjednuto time da udovoljni željama novih prijatelja
  • vaše dijete počinje iskazivati buntovno ponašanje – pravi probleme u školi, ne poštuje pravila i ponaša se nepristojno prema autoritetima
  • vaše dijete je često tužno, bijesno ili povučeno.

Ako prijatelj vašeg djeteta uveliko mijenja njegov način ponašanja, razmislite o prekidu kontakta. Možda ne možete uticati na količinu vremena koje zajedno provedu u školi, ali zasigurno možete uticati na vrijeme koje provedu zajedno van nastave.