Kada dijete ne želi surađivati i slušati ponudite mu izbor

Pružiti izbor ne znači ići linijom manjeg otpora, već dati djetetu kontrolu unutar granica koje odgovaraju roditelju


Davanje izbora je možda najjednostavniji i najkorisniji alat u suživotu s djecom. Stručnjaci kažu da je to rješenje mnogih konflikata barem dok djeca ne napune pet godina, a kod nekih “pali” i kasnije, piše internet portal Dječija posla.

U čemu je trik? Kada djetetu ponudite izbor, radi se u stvari o situaciji u kojoj obje strane dobivaju. Roditelj nudi samo one izbore koje on odobrava i koji mu odgovaraju, pa je roditelj sretan. Dijete može odabrati ono što njemu odgovara najbolje, pa je i ono sretno.

Nuđenjem izbora izbjegavate “borbu za vlast” i ne tjerate dijete da napravi nešto, već da izabere. Dijete nije prisiljeno na ništa, a svi dobro znam oda prisilu nitko ne voli. Baš zato što ima mogućnost birati, dijete je voljnije surađivati.

Kako pametno koristiti nuđenje izbora?

Ograničite ponudu

Neka se izbori djetetu čine raznoliki, ali svakako uklonite one opcije koje vama nisu po volji. Nemojte se “igrati”  i ponuditi ono s čime niste na čisto, u nadi da dijete između pet opcija neće izabrati baš tu. Jer, upravo će se to dogoditi.

Izbori su idealan alat za suradnju kod male djece ili djece koju lako preplave emocije
Primjer komunikacije za takvu djecu: “Moramo odmah krenuti. Hoćeš li sama obuti cipele ili želiš da ti ja pomognem”?

Kako djeca odrastaju i izbori postaju kompliciraniji

Primjer: “Možeš odustati od nogometa, ako želiš. Ali, jesi li razmislio koju fizičku aktivnost želiš isprobati? Moraš odabrati jednu”.

Izbori se mogu koristiti kako bi pomogli djeci oko organizacije

Primjer: “Čim završiš sa zadaćom, pomoći ću ti raditi kućicu za ptice. Tvoj izbor, ali znam da želiš što prije početi raditi na kućici”.

Dijete može odugovlačiti sa svojom zadaćom, ali roditelj ga na ovaj način motivira da riješi svoje obaveze.

Izbori mogu djecu podučiti i posljedicama

Primjer: “Znaš da ti se bliži tvoj nastup na klaviru. Ako budeš pun vježbala, steći ćeš dodatno samopouzdanje, ali izbor je na tebi”.

Dakako, ne nudite izbore s kojima se vi niste spremni suočiti. Na primjer, ako niste spremni na to da se vaše dijete osramoti jer će doći totalno nespremno na nastup.

Zapamtite da empatija udvostručava djelotvornost pružanja izbora

Empatija pomaže djetetu da osjeti da je shvaćeno jer samim time bit će manje uzrujano i manje će pružati otpor. Ako pokažete empatiju to će u stvari olakšati vašem djetetu da donese neki izbor i krene dalje.

Možda ponekad pomislite da je davanje izbor u stvari prihvaćanje linije manjeg otpora, ali stručnjaci se ne slažu. ako na djetetovu tvrdoglavost reagirate samo i isključivo otporom, dolazi do borbe za premoć čime se samo stvara još tvrdoglavije dijete.

S druge strane, ako mu prepustite neku kontrolu unutar granica koje su vama prihvatljive, rezultat je sretnije dijete koje zna da ste i vi na njegovoj strani.

(Školski.ba)