Fondacija Schüler Helfen Leben: Javni poziv za upis treće generacije Akademije za mlade lidere

Fondacija Schüler Helfen Leben uz podršku njemačke vlade upisuje treću generaciju polaznika Akademije za mlade lidere u civilnom društvu u studijskoj 2018/2019. godini.


Akademija za mlade lidere u civilnom društvu je intenzivan, jednogodišnji edukacijski program osmišljen s ciljem osnaživanja i obrazovanja izuzetnih mladih koji imaju potencijal da postanu “ambasadori promjene”. Namijenjen je mladima čiji karakter, iskustvo i vrijednosti odražavaju njihovu strast za angažmanom, društvenom pravdom i aktivizmom.

Akademija ima za cilj obrazovati 20 mladih lidera/aktivista (dobi od 19 do 25 godina) po principima učenja putem angažmana u zajednici (eng. service-learning). Sastoji se od tri osnovna segmenta:

  • interaktivni tematski moduli sa pažljivo odabranim oblastima učenja,
  • realizacija vlastite inicijative svakog od polaznika kroz godinu dana,
  • obavljanje dvomjesečne prakse u organizacijama/institucijama/preduzećima prema afinitetima polaznika.

U fokusu programa je aktivizam polaznika, te njihov lični razvoj u ovoj oblasti, pa je pored usvajanja znanja i vještina, veliki dio programa posvećen razvoju specifičnih interesovanja polaznika. Mladi koju budu primljeni na Akademiju imaju višestruke prilike za primjenu stečenih znanja kroz intelektualno izazovne i stimulativne sadržaje, kao i osnaživanje svog djelovanja kroz rad sa trenerima i mentorima. Dodatni sadržaji programa su studijske posjete relevantne za oblasti učenja, razgovori sa inspirativnim gostima, zajednički odlasci na aktivističke događaje, a polaznicima je na raspolaganju i biblioteka sa preko 500 interesantnih naslova za dodatno čitanje i istraživanje.
Po uspješnom završetku programa, polaznici će biti detaljno upoznati s problemima našeg društva, posjedovati vještine za rješavanje tih problema, imati samopouzdanje da pokrenu druge, znati kako i kada preuzeti rizik, riješiti konflikt, izgraditi tim, te na taj način postati uzori svojim vršnjacima i nosioci promjena u društvu.

Prijave za treću generaciju Akademije otvorene su do 28.10.2018. do 20.00h putem obrasca prijavnice. Nastavne aktivnosti za treću generaciju počinju u drugoj polovini novembra, prateći akademski kalendar visokoškolskih ustanova u BiH. Detaljne informacije o programu i selekcijskom procesu možete naći u Info paketu.

Ovaj program nije za mlade koji žele samo još jedan certifikat u nizu i priliku za besplatno putovanje i druženje nego za one koji se iskreno žele posvetiti radu u zajednici i kojima “raditi više od ostalih” ne predstavlja poteškoću već način da inspirišu i pokrenu ljude u svom okruženju.

Dodatne informacije vezane za program Akademije mogu se dobiti putem e-maila [email protected] ili na broj telefona 033 550 660.

(Školski.ba)