Prekinut štrajk upozorenja u sarajevskim osnovnim školama

Od ponedjeljka će se nastava odvijati po uobičajenom rasporedu.


Foto: Školski.ba / Freepik

Prekinut je štrajk upozorenja u osnovnim školama u Sarajevu i nastava će od ponedjeljka, 22. aprila, biti nastavljena po redovnom rasporedu.

Ovo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdio Saudin Sivro, predsjednik sarajevskog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine.

Štrajk upozorenja je u sarajevskim školama počeo u srijedu, 17. aprila zbog nezadovoljstva sindikata učitelja i nastavnika novim standardima i normativima, koje je Vlada Kantona Sarajevo odobrila 3. marta.

U sindikatu su ranije rekli da su novim normativima umanjena dosadašnja prava nastavnicima u osnovnim školama, te da će imati više administrativnog posla za koji, kako kažu, neće biti plaćeni.

Kako je ranije rečeno iz sindikata, novim normativima se nastavnicima ukida i plaćanje ispravki pismenih radova, održavanje roditeljskih sastanaka i informacija, terenska nastava, te vođenje pedagoške dokumentacije.

Prema normativima koji su vrijedili do marta ove godine, svaka škola je imala jednog socijalnog radnika na puno radno vrijeme. Novim, svaka škola će imati socijalnog radnika zaposlenog na pola radnog vremena.

Zbog štrajka nisu održavana prva dva časa za više od 38.000 sarajevskih osnovaca. Dvosatni štrajkovi upozorenja su planirani do “vraćanja starih normativa i ostavke resorne ministrice”.

Međutim, sindikat je odlučio privremeno obustaviti štrajk i dati Vladi Kantona Sarajevo priliku da “za pregovaračkim stolom dogovore kompromisno rješenje”, rekao je Sivro za RSE.

Ukoliko ne dođe do pregovora sa vlastima Kantona Sarajevo, Sivro najavljuje da će sindikat nastaviti sa štrajkom i podizanjem šatorskog naselja ispred zgrade kantonalne vlade.

Plate nastavnika u Kantonu Sarajevo su u posljednje tri godine povećane gotovo 50 posto. Osnovna neto plata, bez dodataka na radni staž, topli obrok, troškove prevoza i slično, iznosi 1.700 maraka (oko 800 eura).

Iz Ministarstva osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo su za Radio Slobodna Evropa (RSE) ranije izjavili da prava radnika nisu ugrožena, te da su neke odredbe preciznije i jasnije uređene i prilagođene trenutnom vremenu i procesima.

Ovo je u pisanom odgovoru navela Naida Hota-Muminović, ministrica osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo, koja je dodala da “nisu tačne i utemeljene” tvrdnje Sindikata da će nastavnik imati 360 manje plaćenih sati, odnosno da im neće biti plaćeno pregledanje đačkih pismenih radova.

Elma Dizdarević, predsjednica Upravnog odbora Vijeća roditelja Kantona Sarajevo, također je ranije izjavila za RSE da su novi pedagoški standardi, koji se tiču učenica i roditelja, “puno bolji” u odnosu na stare, dok normative ne želi komentirati, “jer se oni uglavnom tiču rada nastavnika”.

Smatra da štrajk “nije nikako dobar za učenike”, jer se školska godina bliži kraju i oni se spremaju za upise u srednje škole, eksternu maturu i slično.

Nastavnici u Bosni i Hercegovini su različito plaćeni, jer je obrazovanje u nadležnosti entiteta Republika Srpska, 10 kantona u drugom entitetu, Federaciji BiH, te Brčko distriktu.

Svaki nivo ima svoje normative o platama i drugim pravima prosvjetara, svoje zakone o obrazovanju, pravilnike, nastavne planove, programe i udžbenike, posebno iz “nacionalne grupe predmeta”, u koje spadaju jezik, književnosti i istorija.