Učenice iz Sarajeva osvojile medalje i priznanja na Evropskoj matematičkoj olimpijadi

Učenice iz Sarajeva ostvarile značajne rezultate na Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke.


Foto: Facebook

Na ovogodišnjoj Evropskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke (EGMO 2024) predstavnice Bosne i Hercegovine, matematičarke iz Sarajeva osvojile značajne medalje i priznanja.

Učenica Asja Ćatić (Druga gimnazija Sarajevo) osvojila je srebrenu, učenica Emina Hasanbegović (Druga gimnazija Sarajevo) osvojila je bronzanu medalju, dok su učenice Sara Smajić (Richmond Park College Sarajevo) i Ilma Čeljo (Druga gimnazija Sarajevo) osvojile počasne pohvale.

Evropska matematička olimpijada za djevojke ove godine se održala u periodu od 11. do 17. aprila u gradu Tskaltubo u Gruziji. Ekipa koja je predstavljala Bosnu i Hercegovinu ranije je odabrana na Izbornom takmičenju za EGMO 2024, realizovanom na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banja Luci.

Takmičarke su otputovale na Olimpijadu u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo, a uz finansijsku podršku Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.

 – U kontinuitetu djelima pokazujemo odlučnost u podržavanju naše djece i mladih ljudi na putu ka izvrsnosti. Ulaganje u njihovo obrazovanje je sigurna putanja ka napretku cjelokupne društvene zajednice i njegovanju univerzalnih vrijednosti. Rezultate već vidimo. Iskrene čestitke našim sjajnim matematičarkama, lideru i zamjeniku lidera Amaru Kuliću i Zenanu Šabancu koji su naše takmičarke pratili na EGMO 2024, čestitke nastavnicima koji su prepoznali talent i radili sa učenicima, Udruženju matematičara Kantona Sarajevo i naravno roditeljima naših učenica, poručila je Naida Hota-Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo.