Vaš ručak će biti gotov za pola sata, a dobit će te jako ukusno jelo, za prste polizati. Umak koji se dobije kada svo povrće i piletina puste svoje sokove, začinjen sa kečapom ili paradajz sosom je odličan, čak pomalo slatkast.
Omjer možete prilagoditi u zavisnosti od broja članova za koje pripremate. Tađer, možete poslužiti kao prilog uz neko drugo jelo.
Sastojci
- 400 gr pilećeg filea
- 3 crvene paprike
- 3 mrkve
- 1 – 2 glavice crnog luka
- 40 gr putera
- paradajz sos ili kečap
- 1 kašičica šećera
- začini: sol, biber, mljevena crvena paprika, vegeta ili mješavina začina
Priprema
Isjeckati jednu ili dvije glavice luka. Zatim 40 grama putera istopiti u tavi na srednjoj temperaturi i dinstati luk dok ne dobije staklastu boju. Posoliti.
U međuvremenu isjeći tri mrkve i kada luk postane mekan dodati u tavu. Zatim isjeći tri crvene, duge paprike i dodati u tavu. Sve dobro promiješati i poklopiti, ostaviti da se dinsta dok pripremate meso.
Isjeći 400 gr pilećeg filea na trakice ili kockice, pouljiti i začiniti vegetom ili mješavinom začina.
Povrće u tavi promiješati, dodati 1 kašičicu šećera, mljevene crvene paprike i bibera. Potom poklopiti i ostaviti da se dinsta.
Nakon par minuta, povrće odstraniti na jednu stranu tave, a na drugu dodati piletinu da se blago isprži, a zatim sve pomiješati. Dodati pola čaše vode, dinstati 10-15 minuta. Poslije toga dodati paradajz sos ili kečap u proizvoljnoj količini.
Po potrebi dodati još malovode, dinstati par minuta i vaš ručak je gotov.
Postupak pripremanja ovog obroka možete pogledati i na videu: