Učenici izumili uređaj kako bi suprug njihove učiteljice u invalidskim kolicima mogao šetati s njihovom bebom

Učenici izumili uređaj koji omogućava suprugu njihove učiteljice da u invalidskim kolicima može šetati sa bebom.


Foto: Wheestroll - Matt Zigler
Foto: Wheestroll - Matt Zigler

Jeremy King, 37-godišnjak iz američke savezne države Maryland, bio je oduševljen kad je saznao da mu je supruga Chelsie trudna, ali ga je, uz standardne brige roditelja koji očekuju prvo dijete, brinulo i kako će supruzi pomoći s bebom, kako će je nositi i ići u šetnju. Jeremy naime, nakon uspješne operacije tumora na mozgu 2017., ima probleme s ravnotežom, hodanjem i govorom te za kretanje koristi invalidska kolica.

Potraga za rješenjem na internetu je bila neuspješna, a tada je bračnom paru King u pomoć uskočilo desetoro učenika iz škole u kojoj Chelsie radi. Nakon višemjesečnog rada napravili su dvije naprave koje pomažu Jeremyju, ali i drugim roditeljima u sličnoj situaciji da na siguran način prošeću s bebom, piše Washington Post.

Kako je došlo do projekta?

Sve je krenilo kad je Chelsie svoju zabrinutost podijelila s kolegom u Bullis školi u Potomacu, Mattom Ziglerom koji vodi izborni predmet “Izrada za društveno dobro”, kreativnu radionicu za učenike u kojoj ručno izrađuju projekte s pozitivnim utjecajem na društvo, poput solarnih punjača za mobitele koje su poslali u Afriku.

 – Zamolila sam ga za uslugu, jer znam da je odličan što se tiče izrade stvari i zato što voli sarađivati, rekla je Chelsie. Očekivala je neke prijedloge, međutim Zigler je zatražio dopuštenje da njezinu priču podijeli s učenicima, jer je to smatrao savrešnim projektom za njih.

– Mogućnost rada na projektu koji će pomoći nekome u našoj zajednici je bilo posebno značajno i učenici su bili uzbuđeni, istaknuo je Zigler, prenosi Washington Post.

Njegov izborni predmet traje od studenog do ožujka i Zigler je to smatrao odličnim trenutkom za projekt, jer je Chelsiein termin bio početkom ožujka.

 – To je učenicima dalo vremenski rok kako bi ostali fokusirani, rekao je Zigler.

Izrada naprava

Učenici su se bacili na projekt i prvo su sami sjeli u kolica kako bi pokušali zamisliti što bi bilo potrebno za sigurnu šetnju s djetetom.

 – Ti prvi dani su istaknuli jednostavne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo, rekao je Evan Beach, 15-godišnji učenik.

Projekt su nazvali “WheelStroll” i podijelili se u dvije grupe. Zadatak prve je bilo stvoriti napravu koja će autosjedalicu za bebu spojiti s kolicima, dok je druga grupa radila na uređaju s kojim bi spojili dječja kolica s Jeremyjevim kolicama kada njihovo dijete bude starije.

Nakon što su osmisli prve ideje učenici su razgovarali s bračnim parom King o detaljima, uključujući i kako izgleda teren po kojem bi se Jeremy kretao i po kojim vremenskim uvjetima.

 – Bio sam strastven oko ovog projekta i prije, ali nakon što smo razgovarali i kad su objasnili problem dodatno sam bio nadahnut, rekao je 18-godišnji Jacob Zlonitsky. Jeremy je bio uzbuđen nakon razgovora s učenicima, koji su, kako je rekao, postavili neka pitanja koja njemu i supruzi nisu ni pala na pamet.

Obje grupe su imale tri glavna cilja – sigurnost, pokretnost i lakoća korištenja, kao i napraviti proizvode na što jeftiniji, ali istovremeno kvalitetan način. I u svojim dotadašnjim radovima su pazili na to, jer im je cilj omogućiti drugima da lako naprave te proizvode prema njihovom dizajnu. Ukupni trošak materijala za jednu grupu bio je ispod 100 dolara i svi su materijali kupljeni u lokalnoj trgovini za materijale. Druga je grupa, pak, morala koristiti 3-D printer kako bi napravila spojnice za spajanje dječjih kolica s Jeremyjevim kolicima.

Prototip gotov nekoliko dana nakon rođenja bebe

Kroz mjesece rada učenici su napravili više verzija dok nisu izradili prototip koji su testirali s ciglama i teškim knjigama kako bi se uvjerili da mehanizam može podnijeti težinu bebe. Zigler je prototip dostavio porodici King samo nekoliko dana nakon rođenja njihovog sina Phoenixa. Na Twitteru je pokazao kako Jeremy isprobava napravu s kojom bi svojim kolicima gurao dječja nakon što mu sin malo naraste.

Naprave su Jeremy i Chelsea dočekali s oduševljenjem i učenicima poslali video u kojem koriste njihov uređaj, jer se zbog pandemije koronavirusa nisu mogli sastati uživo.

 – Ovi učenici su mi dali priliku da radim nešto što nisam mislio da ću moći do sada. Jako sam zahvalan, rekao je Jeremy, koji je od ožujka sa sinom bio više puta u šetnji i dužim avanturama.

Osvojili dvije nagrade za projekt

Učenici i Zigler svoje dizajne su javno objavili kako bi ih bilo ko mogao iskoristiti. Uz listu materijala, objavili su detaljne upute za izradu, a i video koji objašnjava postupak korak po korak.

 – Sretan sam što smo pomogli barem jednoj porodici, i bilo bi nevjerovatno ako možemo pomoći i drugima dijeljenjem našeg dizajna, rekao je Zlonitsky, piše CNN.

Naglasili su kako je prva naprava, koja spaja autosjedalicu za bebe s kolicima, jednostavna za napraviti s relativno jeftinim materijalima, dok za drugu napravu ipak treba 3D printer, ali su naglasili da ju je jednostavno složiti za svakog ko ima pristup 3D printeru. Uz detaljne upute objavili su i kratak video o samom projektu.

Učenici su osvojili dvije međunarodne nagrade za svoj projekt u natjecanju Make:able 3D Printing Challenge Print laba. Osvojili su nagradu za “Najinspirativniju priču” i “Najbolji iterativni dizajn”.