Hota-Muminović na konferenciji u Beču: Zapaženi reformski koraci u obrazovnom sistemu u KS

"Mi neprestano radimo na tome da našim odgajateljima, učiteljima i nastavnicima ponudimo stručna usavršavanja."


Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović
Ministrica odgoja i obrazovanja KS Naida Hota-Muminović

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, na poziv Svjetske Banke, učestvuje u konferenciji pod nazivom Nastavnici u centru transformacije obrazovanja, koja se održava u Beču.

Tim povodom, napravila je osvrt na dosadašnje pokrenute reforme u oblasti odgoja i obrazovanja na području Kantona Sarajevo, ponudila mogućnosti koje proizilaze iz reformi, te skrenula pažnju na izazove u transformaciji poimanja i primjene odgojno-obrazovnih procesa u kontekstu razvoja tehnologije.

Mi neprestano radimo na tome da našim odgajateljima, učiteljima i nastavnicima ponudimo stručna usavršavanja kako bi ojačali nastavničke kompetencije. Na tom putu je od neizmjernog značaja da se prosvjetni radnik osjeća dobro i korisno. Mi smo već dosta toga napravili na poboljšanju standarda i kvaliteta uslova rada uposlenika u školama. Zadatak prosvjetnih radnika je, s druge strane, da budu u korak sa svim beneficijama i izazovima tehnološkog napretka koje neizostavno nosi era u kojoj živimo, ali i iznalazak mogućnosti da ta znanja artikuliraju na način koji će donijeti dobrobit i razvoj vrijednosnih sistema kod djece i mladih. Kontinuitet komunikacije, razmjene informacija i osluškivanja međusobnih potreba je od izvanrednog značaja, u kontekstu pozitivnog razvoja reformi, jer obrazovanje je živ i dugoročan proces. Svjetska banka prepoznala je naše napore i reformske obrazovne politike, izjavila je resorna ministrica.

Uz ministricu Hota-Muminović, panelisti druge sesije konferencije na temu Transformacija učiteljske profesije, a koja je održana 29. aprila, bili su šef Odjeljenja UNESCO za razvoj nastavnika, i šef sekretarijata Međunarodne radne grupe za nastavnike i obrazovanje 2030 Carlos Vargas-Tamez, te u ime Svjetske banke direktor grupe za istraživanje razvoja Deon Filmer.