Roditeljstvo: Ovo je 12 znakova da je vaše dijete depresivno i da treba posjetiti ljekara

Osim što vaše dijete može biti tužno i povučeno, ono može pokazati još niz simptoma koji ukazuju na depresiju.


Foto: Školski.ba / Envato
Foto: Školski.ba / Envato

Roditelji bi trebali obratiti pažnju na ponašanje vlastite, naročito ako i sami pate od određenih psihičkih stanja kao što je depresija.

Riječ je o ozbiljnom stanju koje zahtijeva liječenje, a ne promjeni raspoloženja koja će s vremenom nestati. Kako navodi klinička savjetnica za mentalno zdravlje Darleen Claire, depresija kod djece može nastati kao posljedica odvajanja od roditelja ili skrbnika, bolesti ili povrede te zlostavljanja ili zanemarivanja u djetinjstvu.

Ponekad čudne situacije mogu uzrokovati da djeca dožive simptome depresije, poput saobraćajne nesreće ili svjedočenja porodičnom nasilju. Kada su promjene u ponašanju dojenčeta ili djeteta dovoljno ozbiljne da zabrinu roditelje, vrijeme je da se obratite pedijatru ili stručnjaku za mentalno zdravlje djece.

Znakovi da je vaše dijete depresivno su: beznađe i tuga, niska energija ili umor, plakanje, socijalno povlačenje, poteškoće s koncentracijom, apetit i obrasci spavanja koji su se promijenili, bolovi u stomaku, bolovi u mišićima ili glavobolja, neka djeca postanu pretjerano osjetljiva, neraspoložena ili ljuta, zaostajanje u školi, poremećaji u ishrani, samopovređivanje i suicidalne misli ili ponašanja.

Djeca ne moraju nužno imati sve ove simptome, ali roditelji bi trebali primijetiti neke zabrinjavajuće promjene. Ipak, dobra vijest je da je ovo stanje kod djece moguće izliječiti.

Ako je riječ o genetskom problemu, lijekovi mogu pomoći stabilizirati raspoloženje. Roditelji bi trebali obratiti pažnju na potencijalne opasnosti antidepresiva za djecu. Neka djeca reaguju na antidepresive tako da postanu depresivnija i potencijalno suicidalna.