Roditeljstvo: Djecu trebate podučiti ovoj vještini, daje im brojne prednosti

Na osnovu istraživanja psiholog je došao do zaključaka koji su korisni za odrastanje mališana.


Foto: Envato
Foto: Envato

Psiholog Stephen Nowicki na osnovu istraživanja koje je radio tvrdi da roditelji posebno trebaju podučiti svoju djecu jednoj vještini, a to je sposobnost prepoznavanja emocija u glasovima.

Složenost značenja koja nosimo u našim glasovima uključujući visinu, ton, jačinu zvuka i naglasak je prilično važna. Postoji snažna i dosljedna povezanost između sposobnosti prepoznavanja emocija u glasovima i društvenog uspjeha, pokazuje istraživanje.

Dr. Stephen Nowicki je profesor psihologije na Univerzitetu Emory, a zajedno s kolegicom dr. Alexiom Rothman je kreirao vokalni test koji je dio Dijagnostičke analize neverbalne tačnosti, ispitivanja koje je korišteno u stotinama studija za procjenu sposobnosti djece u čitanju glasovnih znakova.

Otkrili su da što je djetetov rezultat na testu veći, to je bolje njegovo socijalno prilagođavanje i veće akademsko postignuće. Stoga ističe da djeca koja nauče uspješno koristiti vokal imaju značajnu prednost kada je u pitanju komunikacija i povezivanje s drugima.

Za CNBC je otkrio i kako roditelji mogu naučiti svoju djecu o korištenju vlastitog glasa, kako bi im pomogli da se efikasno povežu sa svojim vršnjacima:

Izbjegavajte mješovite poruke i pokušajte da izbjegnete zbunjivanje djeteta tako što ćete mu govoriti sretnim glasom dok vaše riječi i izrazi lica izražavaju tugu ili ljutnju i obrnuto.

Odaberite jednostavnu rečenicu i izgovorite je naglas, naglašavajući svaki put drugu riječ u rečenici. Razgovarajte o tome kako naglasak mijenja značenje izgovorenog.

Izbjegavajte sarkazam kada komunicirate s vašim djetetom, ali objasnite njegovu funkciju. Sarkazam se često koristi u interakcijama odraslih, ali ga treba koristiti umjereno s djecom i pred njima jer može biti zbunjujući za njih.