Predivna akcija: Pseća patrola prati djecu u školu

Kako djeca svaki dan idu istim putem u školu i natrag, patrola, kako ljudska tako i pseća, uočava ako nešto nije u redu.


Foto: 123rf
Foto: 123rf

Dvanaestogodišnja Yurika Igarashi može računati na vjernog pratitelja i tjelohranitelja na putu do škole u Tokiju jer prati je pudlica Sakura, članica pseće patrole koja je ime dobila po animiranoj seriji za djecu (Paw Patrol).

Inicijativu za takvu akciju dali su vlasnici pasa iz te gradske četvrti, ponajprije zato da bi se stanovnici međusobno zbližili, a i stoga da im psi pruže osjećaj sigurnosti, piše Index.hr.

Naravno da se zabavno prošetati sa psom, ali osjećam i da me on štiti, kaže Yurika.

Sakura je tek jedan od članova lokalne patrole Wan Wan (što na japanskom znači “vau vau”). Slične patrole postoje u Japanu, ali ova je jedna od najstarijih. Akciju su pokrenuli volonteri, uglavnom privatni vlasnici pasa koji i sami sudjeluju u šetnji kada za to imaju vremena, a psi, da ne bi bilo zabune, nose šal prepoznatljive zelene boje.

Većinom su vlasnici pasa ujedno i roditelji školaraca, a ima i onih koji u šetnji učestvuju samo kao komšije.

Ta aktivnost nam pomaže da se bolje upoznamo i postanemo bolje komšije“, objašnjava Michiko Takeuchi, majka jednog školarca i vlasnica psa Kojiro, križanca maltezera i pudla.

Tako je jednog dana “ljudski član patrole otkrio da nešto nije u redu u stanu starije osobe koja je živjela sama jer je vidio da je svjetlo bilo upaljeno iako je bilo jutro” i poslije se otkrilo da je ta osoba umrla.

Japan se smatra jednom od najsigurnijih država na svijetu. Međutim, slabe društvene veze stvarnost su velikih japanskih gradova, posebno za starije stanovništvo u toj zemlji demografskog pada i ubranog starenja populacije.