Mamina kuhinja: Jamie Oliver otkriva tehniku kako u 45 sekundi napraviti savršen omlet

Zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju.


Foto: Google
Foto: Google

Ako ste baš razmišljali o omletu, ali vam se ne da sjeckati i stajati u kuhinji duže nego je potrebno, onda je ovo recept za vas.

Francuski omlet zahtjeva nešto više vremena za pripremu, malo više strpljenja i prakse. Vjerovatno ih i vi zato ne pripremate često. Ako vam se jedu jaja, vjerovatnije je da ih samo bacite na tavu nego da pripremate omlet. Jednostavno i ukusno, zar ne?

Poznati kuhar Jamie Oliver je objavio kako napraviti prozračni omlet u samo 45 sekundi, piše Raport.

Sara Tane, novinarka koja je isprobala ovaj recept kaže kako je za cijelu pripremu potrebno oko 5 minuta. Za početak je mutila nekoliko jaja. Tavu je stavila prethodno na jaku vatru, a kada se ona zagrijala dodala je malo ulja te stavila jaja. Odmah je naribala na njih malo sira i maknula s vatre. Uzela je alatku za kuhanje i lagano prebacila vrh jedne strane i nastavila tako dok se smjesa nije pretvorila u nešto nalik maloj cjepanici. Prema njenim riječima u tom je trenutku omlet spreman za jelo.

Glavno šta morate znati jest da na tavu stavite samo tanki sloj jaja s obzirom na to da se kratko kuha, pa su 2 jaja dovoljna. Ako želite staviti više smjese, onda neće biti omlet gotov za 45 sekundi. Isto se odnosi i na sir, dovoljno je staviti samo tanki sloj.

Zbog visokog udjela proteina jaja se preporučuju kao idealan doručak koji daje zdravu energiju. Dobro je znati da jaja daju duži osjećaj sitosti pa se tako smanjuje žudnja za hranom tokom dana.