Pet problema s kojima se mora nositi srednje dijete u porodici

Većina srednje djece priznat će da se osjeća kao da je njihovo postojanje zaboravljeno. 


Srednje dijete u porodici najčešće se samo mora izboriti za pažnju roditelja, ali i okoline no to može imati i svoje prednosti

Donosimo pet problema s kojima se mora nositi srednje dijete u porodici, pišu djecjaposla.com.

Znaju li ljudi uopće da postojiš?

Većina srednje djece priznat će da se osjeća kao da uopće ne postoje. Roditelji imaju tendenciju da izgrade posebnu vezu s najstarijim djetetom. Prva beba dobiva njihovu nepodijeljenu pažnju. S druge strane, zadnji rođeni svima je najdraži. To je dijete koje dolazi roditeljima nakon što su imali najmanje još dvoje djece. U ovoj fazi roditelji nemaju problema s roditeljstvom i opušteniji su. To znači da više uživaju u novoj bebi. Što je sa srednjim djetetom? Da, što je s njim?

Svako srednje dijete zna da nasljeđuje sve polovno

Djeca koja su rođena nakon prvog djeteta nasljeđuje sve polovno od svoje sestre ili brata. Najstarije dijete uvijek dobiva sve novo. Kao prvo dijete roditelji trebaju kupiti sve što je potrebno za bebu. U većini slučajeva pretjerano uzbuđeni roditelji kupuju previše stvari. Prirodno, dok drugo dijete dođe, roditelji ne osjećaju potrebu da kupuju sve nove stvari. Prvo je dijete sve preraslo i sve je još uvijek u dobroj formi. Kad dođe zadnji rođeni u porodici, stvari su previše istrošene da bi se mogle koristiti. To znači da će i ta beba dobiti nove stvari.

Nikad nisi dobio svoju sobu

Najstarije je dijete neko vrijeme uživalo u svojoj sobi dok je bilo jedinac. Kada je došlo srednje dijete, nakon prerastanja kinderbeta i spavanja s roditeljima stiže u sobu sestre ili brata i odmah dobiva cimera. To dijete najčešće mora čekati dok se stariji brat ili sestra ne isele iz kuće kako bi napokon mogli iskusiti radost vlastite sobe.

Bez naklonosti roditelja u sukobima s braćom i sestrama

Najstarija djeca obično su vrlo samosvjesna i snažne volje i imaju tendenciju da uvijek žele sve kontrolirati. S druge strane, posljednja djeca se često osjećaju povlaštenima i rano u životu nauče uticati na svoje roditelje. Oznaku “beba” koriste kako bi se snašli, a roditelji im često udovoljavaju. Kad se ovo dvoje spoji, to je recept za katastrofu za srednje dijete koje mora imati dobre argumente da bi se za išta izborilo. Većina se stoga stručnjaka slaže da su srednja djeca obično mirotvorci, ali i da rano nauče kako pregovarati u životu kako bi dobili ono što žele.

Moraju se truditi da ih netko primijeti

Većina srednje djece zna da se moraju puno više truditi nego njihova braća i sestre da bi ih roditelji primijetili. Nisu najstariji ni najmlađi pa moraju imati nešto posebno kako bi se istakli. Pokazalo se da su srednja djeca prilično kreativna. U mladosti nauče biti neovisni i vjerovatnije će istraživati ​​nove stvari. Srednja djeca imaju tendenciju da lakše uspostavljaju veze s ljudima izvan porodice.

Ne osjećaju se uvijek kao da su omiljeno dijete u obitelji i imaju tendenciju tražiti prijateljstva izvan porodice. Biti srednje dijete može uticati na ličnost, pa čak i na odnose. Međutim, nije sve negativno. Biti u sredini često znači biti samostalniji i da se u ranoj dobi nauči strpljenju i ustrajnosti. Srednja djeca ne dobivaju “poguranac” za uspjeh kakav najčešće doživljavaju prvorođenci i nikada nisu bili “razmažena zadnja beba”.

I upamtite, niko ne mora živjeti stereotip koji je stvorio redoslijed rođenja vać svako može razvijati svoju pravu osobnost.