Učenici u svojim radovima poručili da se o nasilju ne šuti

Institut KULT već 10 godina obilježava Narandžasti dan - dan borbe protiv nasilja nad djevojčicama i ženama.


Foto: Federalna

Institut za razvoj mladih KULT je povodom obilježavanja “Narandžastog dana” dodijelio prestižne nagrade i priznanja pobjednicima javnog poziva za najbolji literarni i likovni rad učenika osnovnih i srednjih škola o temi “O nasilju se ne šuti”.

Izvršna direktorica KULT-a Ajka Rovčanin istakla je hrabrost i predanost učenika, mladih umjetnika koji su svojim radovima poručili da se o nasilju zaista ne šuti, “a tema je srž onoga što znači biti čovjek – ustati, progovoriti i stvoriti svijet u kojem šutnja pred nepravdom nije opcija”.

 – Naši učenici, kroz svoj rad, ispleli su priče, naslikali slike i stvorili stihove koji nas prisiljavaju da pogledamo u ogledalo našeg društva i priznamo nepravde koje postoje, kazala je Rovčanin.

Stoga, dodala je, ne slavimo samo njihovu umjetničku nadarenost, već slavimo njihovu hrabrost.

A da je hrabrost i talentiranost učenika velika, pokazala je to i Hana Vuga, učenica 5. razreda OŠ “Husein ef. Đozo” iz Goražda, koja je dobila nagradu za literarni rad u kojem je pozvala djevojčice, žene, majke, djevojke da budu hrabre i da nasilje odmah prijave.

– Svjesni smo da u našoj državi ima sve više nasilja nad ženama i djecom. Svjesni smo i toga da se ništa ne rješava po tom pitanju. Stoga sam odlučila da napišem literarni rad o temi “O nasilju se ne šuti”. Djevojčice, djevojke, žene majke, kada osjete bilo koji oblik nasilja, treba da budu hrabre, da ne šute, već da to odmah prijave, poručila je Hana.

Institut KULT već 10 godina obilježava Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad djevojčicama i ženama.

Današnji događaj, kako je kazala glasnogovornica KULT-a Razija Zukanović, okupio je 12 pobjednika literarnog konkursa o temi “O nasilju se ne šuti”, iako su svi učesnici pobjednici.

– Zaprimljeno je više od 100 radova, a to je pokazatelj koliko su učenici zainteresirani za tu temu. Učenici svojim učešćem u javnom konkursu podižu svijest i pokazuju koliko poznaju ovu temu i koliko su zapravo osviješteni o tom problemu, kazala je Zukanović.

Upriličena je i izložba svih pristiglih radova učenika, a prikazan je i kratak video o temi nasilja koji je izradio učenik osnove škole.

Sa današnjeg događaja je poručeno da je nasilje nad ženama i djevojčicama grubi oblik kršenja ljudskih prava i rasprostranjen društveni problem u svim državama u svijetu, a BiH nije izuzetak.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25-tog u mjesecu obilježava Narandžasti dan, piše Federalna.ba.

Kroz različite kampanje i aktivnosti, Institut upoznaje javnost i educira mlade o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u bh. društvu, o prevenciji nasilja, te zagovara najbolja rješenja za zaustavljanje ili smanjenje nasilja nad ženama i djevojčicama.