Hota-Muminović najavila da će 10 školskih kantina biti pretvorene u školske restorane

"Ovdje nije riječ samo o hrani, već o prilikama za razvoj higijenskih vještina i stavova učenika, zdravih navika i za socijalizaciju."


Foto: Školski.ba / Freepik

Hota-Muminović je ovo najavila kao učesnica projekta SchoolFood4Change (SF4C), tj. tokom studijske posjete Beču, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo. Napomenuli su da je projekat SF4C započeo u januaru prošle godine te da ga finansira Evropska unija.

Uključuje 43 partnera koji doprinose, kako su saopćili, ambicioznom cilju da se direktno utječe na najmanje dva miliona građana EU, odnosno na više od 3.000 škola i 600.000 mladih ljudi u 12 država. SF4C ima cilj motivirati, podržati i omogućiti školama da pruže obroke koji su inovativni, prijateljski prema okolišu, zdravi, ukusni, bez otpada i koje odražavaju lokalni identitet.

Cilj studijske posjete je razmjena znanja i dobrih praksi kako bi se u budućnosti moglo omogućiti da svi učenici u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo tokom nastave dobiju zdrav, kvalitetan i organski školski obrok, u skladu sa Manifestom i preporukama “Buy Better Food”.

 – U protekle dvije godine u Kantonu Sarajevo izvršeni su neophodni građevinski radovi, modernizacija i opremanje kuhinja za prvih 25 škola koje imaju produženi boravak i vlastite kuhinje. Urađena je i edukacija uposlenika – kuhara i uspostava higijenskih standarda po HACCP sistemu, ukazala je Hota-Muminović.

Prema njenim riječima, zna da ovo nije jednokratna promjena, nego dugotrajan i zahtjevan proces.

 – Ovdje nije riječ samo o hrani, već o prilikama za razvoj higijenskih vještina i stavova učenika, zdravih navika i za socijalizaciju. U narednoj godini počinjemo transformaciju od kantina do školskih restorana, i to za 10 škola, obećala je ministrica.

Sarajevo je dobilo status “grada za prijenos najboljih praksi” i na tom putu nas prati i podržava grad Milano, kao grad s najboljom praksom organizacije urbane ishrane u svijetu.

Tokom četverodnevne posjete Hota-Muminović je razgovarala sa predstavnicima vlasti regija i gradova, menadžmentima školskih zajednica i timovima za podršku uvođenja zdrave prehrane u školske kuhinje. Posjeta uključuje i obilazak najboljih praksi u školama u Beču i Bratislavi, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.