Ministarstvo obrazovanja KS zabranilo paralelno pohađanje srednje muzičke škole

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo odlučilo je da ukine mogućnost paralelnog pohađanja srednje muzičke škole i neke druge škole.


Odluka je šokirala zaposlene u Srednjoj muzičkoj školi Sarajevo i pokušavaju danima da razgovaraju sa nadležnim u Ministarstvu obrazovanja, ali im se niko je javlja.

– U toku je upisni rok i ne znamo šta da činimo, jer je od septembra zabranjeno paralelno školovanje u muzičkoj i nekoj drugoj školi. U Službenim novinama ova odluka Vlade KS objavljena je tek 15. juna ove godine i tek onda smo saznali šta su odlučili. Upravo imamo sastanak u školi, ali ne znamo šta da uradimo jer iz Ministarstva obrazovanja niko nam se ne javlja, izjavila je za Faktor Melita Čičić, direktorica Srednje muzičke škole Sarajevo.

Dodaje da je Ministarstvo obrazovanja navodno da tek izuzetni muzički talenti mogu paralelno pohađati dvije škole, ali mi ne znamo ko će odrediti koje je talenat, muzička škola, neka druga srednja škola ili Ministarstvo obrazovanja, pita direktorica?

– Prije usvajanja ove odluke ili zakona ne znam o čemu se radi niko nas nije pozvao iz Ministarstva da nas pita za mišljenje. Ne možemo razgovarati ni sada sa odgovornima iz Vlade KS. Napravili su nam velike probleme, jer roditelji nas zovu i traže informaciju, a mi ne znamo odgovoriti. Imamo upisanih već 25 posto djece koja pohađaju muzičku i neku drugu srednju školu i ne znamo šta će se s njima desiti. Ovakav problem nismo imali u 96 godina našeg postojanja, kaže Čičić.

Trenutno je nemoguće aplicirati za paralelni upis u dvije škole. Pokušavamo riješiti navedeni problem. O svim novim informacijama bit ćete obaviješteni, piše na web portalu Srednje muzičke škole.

(Faktor.ba)