Fond “Sheikh Saleh Kamel”: 100 učenika i studenata bez jednog ili oba roditelja dobilo BBI stipendije

BBI banka upriličila je jučer u Sarajevu svečanu dodjelu stipendija iz Fonda "Sheikh Saleh Kamel" za 100 učenika i studenata.


Stipendiju su dobili učenici i studenti iz Bosansko-podrinjskog Kantona, odnosno Grada Goražda, kao i općina Foča-Ustikolina i Pale-Prača, zatim Sarajevskog kantona, općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Trnovo, Hadžići, Ilijaš i Vogošća, kao i općina Čajniče, Novo Goražde, Rudo, Višegrad, Rogatica, Pale, Sokolac, Istočna Ilidža i Istočno Sarajevo, te Lukavica i Han Pijesak.

Marija Kovačević iz Goražda, studentica anglistike sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Adna Mavrić iz Sarajeva, učenica Prve bošnjačke gimnazije zahvalile su filantropu Salehu Kamilu i BBI banci u ime dobitnika, kazavši kako je ovo veliki podsticaj da nastave dalje postizati odlične rezultate.

– Znam da je teško, naročito nama djeci bez oba roditelja, ali vjerujem da svi mi imamo snage i hrabrosti da se borimo i uspijemo u životu. Svaki dan dajem najbolje od sebe kako bi ostvarila rezultate, kazala je Marija Kovačević, dodajući kako će stipendiju iskoristiti za plaćanje boravka u studentskom domu.

– Ovo je šesta godina kako radimo u saradnji sa Fondom „Sheikh Saleh Kamel“ na projektu obrazovanja putem stipendiranja učenika i studenata i do sada smo u te svrhe isplatili skoro pet miliona KM. Filantrop Kamel stipendira studente i u drugim zemljama širom svijeta, pomažući djeci bez roditelja da steknu obrazovanje i postanu uspješni ljudi. Ovaj veliki čovjek je i veoma uspješan biznismen, vlasnik je Al Baraka finansijske i poslovne grupacije, a sam je počeo od nule. Neka vam on bude uzor. Ovakvih primjera imamo i kod nas u Bosni i Hercegovini. Nijaz Hastor je čovjek koji zapošljava 14.000 ljudi i koji također daje stipendije najboljim studentima. Ugledajte se na ovakve ljude, stičite znanje, jer je to jedini siguran kapital, i nastojte da vi sutra budete oni koji će da zapošljavaju i pomažu druge, poručio je dobitnicima Amer Bukvić, direktor BBI banke.

Stipendije su namijenjene djeci bez jednog ili oba roditelja, na teritoriji države Bosne i Hercegovine, a stručna komisija je prilikom odabira ocjenjivala, između ostalog, uspjeh u obrazovanju, kao i ukupne prihode i socijalni status domaćinstva. Izbor dobitnika stipendija izvršila je Komisija sačinjena od predstavnika Bosna Bank International, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice u BiH, kao i Asocijacije „Fatma“.

Motivirajuće poruke i čestitke dobitnicima uputili su i zamjenik reisu-l-uleme Husein ef. Smajić, predsjednica Asocijacije „Fatma“ Kenela Zuko, rukovodilac Filijale BBI banke za Kanton Sarajevo Damir Zukanović, kao i pomoćnica gradonačelnika Grada Sarajeva za obrazovanje, kulturu i sport Amina Deljković.

Među najmlađim dobitnicima stipendija je i devetogodišnja Selma Kečo, odlična učenica „Sedme osnovne škole iz Blažuja“ koja će stipendiju iskoristiti da pomogne majci u kupovini ogreva i hrane, a kupit će i neku igračku.

Fond Sheikh „Saleh Kamel“ osnovan je 2010. godine na inicijativu BBI-a banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela iz Saudijske Arabije, osnivača i predsjedavajućeg „Dallah Al-Baraka“ finansijske i poslovne grupacije. Već šestu godinu zaredom iz Fonda Sheikh Saleh Kamel za 500 djece iz BiH, učenika i studenata bude isplaćeno 600.000 američkih dolara godišnje.

(Skolski.ba)